16 februari 2023

BWT Alpine F1 Team presenteerde vandaag de A523, zijn eenzitter voor het seizoen 2023 van het wereldkampioenschap Formule 1 van de FIA, aan een livepubliek vol met sterren in het Londense Printworks en laat zien dat het team klaar is voor een nieuw seizoen met 23 Grand Prix in de hele wereld.

 

 

Gesteund door zijn duidelijke koers in het kampioenschap met een vijfde plaats in 2021 en een vierde plaats in 2022, begint Alpine 2023 met ambitieuze doelen op zijn weg omhoog naar de voorkant van de grid in het kader van het 100-races-plan.

 

De A523 is een aanzienlijke verbetering van zijn voorganger, de A522, die in de wintermaanden ingrijpend verder ontwikkeld is. Daarbij hebben de ontwerpers en technici en de vestigingen in Enstone (Verenigd Koninkrijk) en Viry-Châtillon (Frankrijk) nauw samengewerkt.

 

De livery van de auto is wederom een opvallend design dat het historische blauw van Alpine combineert met het levendige roze van de titelpartner van het team, BWT. Die avond heeft het team ook zijn omgekeerde, volledig roze livery bevestigd voor de eerste drie Grand Prix van het seizoen in Bahrein, Saoedi-Arabië en Australië. 

De CEO van de Renault Group, Luca de Meo, en de CEO van Alpine, Laurent Rossi, waren bij het evenement aanwezig om de auto aan de wereld te presenteren en de ambities en strategie achter de deelname van Alpine aan de Formule 1 te bevestigen in overeenstemming met het Renaulution-kader van de Renault Group.

 

BWT Alpine F1 Team toonde ook voor het eerst officieel zijn coureurs voor 2023 in de teamkleuren: Esteban Ocon, in zijn vierde jaar bij het team, en zijn landgenoot Pierre Gasly, die afgelopen oktober als BWT Alpine F1 Team-coureur werd aangekondigd. Achter deze line-up schuilt een emotioneel en fascinerend verhaal, aangezien beide coureurs opgegroeid zijn in Normandië en elkaar op 9-jarige leeftijd al tegenkwamen als ambitieuze coureurs. Sindsdien hebben Esteban en Pierre zich door verschillende raceklassen omhoog gewerkt naar de Formule 1, met ieder een iconische raceoverwinning achter hun naam, en vormen zij nu samen het enige Franse team op de Formule 1-grid.

 

 

Otmar Szafnauer begint aan zijn tweede jaar aan het roer en heeft het team geholpen aan zijn indrukwekkende vierde plaats in het constructeurskampioenschap van 2022. Otmar werd bijgestaan door technisch directeur Matt Harman, die een toelichting gaf op de ontwerpfilosofie van het team achter de verbetering van de A523, en uitlegde hoe de vestigingen in Enstone – voor het chassis – en in Viry – voor de aandrijving – samen hebben gewerkt om het totaalpakket van het team te verbeteren.

 

 

Esteban en Pierre hebben een druk voorseizoen gehad en zich voorbereid op de veeleisende kalender met 23 races. Maandag reden zij voor het eerst in de A523 tijdens de officiële filmdag van het team op Silverstone. Beide coureurs zullen hun taken opnieuw verdelen tijdens de komende voorbereidende Formule 1-testdagen in Bahrein, voordat de eerste race van het seizoen op 5 maart van start gaat in Sakhir.

 

 

Laurent Rossi, CEO Alpine: “De officiële onthulling van onze auto voor het komende seizoen vervult ons steeds weer met trots. Sinds Alpine in 2021 toetrad tot de Formule 1-grid, ben ik enthousiast over de onvermoeibare vooruitgang die elk seizoen en met elke mijlpaal werd geboekt. Bij Alpine worden we in essentie gedreven door een natuurlijk verlangen naar competitie, dat onlosmakelijk is verbonden met het erfgoed van de onderneming en dat nog vele jaren centraal zal blijven staan in onze autosportprojecten. Ik wil de teams van Enstone en Viry onder leiding van Pat, Matt en Bruno feliciteren met hun uitstekende werk bij het ontwerp en de realisatie van de prachtige A523. We kijken er nu met z’n allen naar uit om hem aan het werk te zien. Ik ben trots dat Esteban en Pierre het gezicht van het merk Alpine zullen vormen als het coureursduo voor 2023. Ze moeten de renstal professioneel leiden, zowel op het circuit als daarbuiten, en moeten ons helpen om onze doelstellingen te behalen. Alpine is in volle opmars en dat zal ook zo blijven, daar ben ik van overtuigd.”

 

Otmar Szafnauer, Team Principal: “De periode voor een nieuw Formule 1-seizoen staat vaak bol van de opwinding en verwachtingen. Het was fantastisch om onze doelstellingen te behalen met een welverdiende vierde plaats in het constructeurskampioenschap in 2022. Dat was een belangrijke stap in ons 100-races-plan, dat Laurent aan het begin van het seizoen had opgesteld. We hebben nog iets minder dan 80 races te gaan in deze missie en ik ben trots dat ik de renstal in dit avontuur mag leiden. Het doel voor 2023 is simpel: we moeten ten minste opnieuw op de vierde plaats eindigen, en veel overtuigender dan vorig jaar. Hiermee bedoel ik vaker finishen, meer punten verzamelen en minder opgaves als gevolg van onze acties. Ik heb hoge verwachtingen van alle teamleden, inclusief Esteban en Pierre, om nauw samen te werken en de beste resultaten te behalen.”
 

 

Esteban Ocon, coureur van BWT Alpine F1 Team: “Ik kijk ernaar uit om het komende seizoen met BWT Alpine F1 Team te beginnen voor mijn vierde jaar met de familie van Enstone en Viry. We hebben heel wat vooruitgang geboekt in 2022 en iedereen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk heeft hard gewerkt om onze auto voor 2023 te ontwikkelen. Ik heb er heel veel zin in om verder te gaan op de weg omhoog die we vorig jaar zijn ingeslagen, en om de auto echt te kunnen testen tijdens de voorafgaande testsessies. De livery is geweldig en valt echt op; ik weet zeker dat de auto er op het circuit fantastisch uit zal zien. Ik heb deze winter heel hard gewerkt om me voor te bereiden op de start van het seizoen. Ik ben voor mijn gevoel in topvorm en ben er helemaal klaar voor om weer te gaan racen!”

 

Pierre Gasly, coureur van BWT Alpine F1 Team: “Het is geweldig om officieel te worden voorgesteld als coureur van BWT Alpine F1 Team en ik heb heel veel zin om aan deze nieuwe fase van mijn carrière te beginnen. Ik kijk ernaar uit om het potentieel en de capaciteiten van de A523 te ontdekken tijdens de testdagen en om het team beter te leren kennen. Nadat ik eind 2022 het vermogen van de A522 heb kunnen ervaren en alle ontwikkelingen heb gezien die het team in de auto van dit jaar heeft doorgevoerd kan ik niet wachten op wat de toekomst bij Alpine in petto heeft. Het is geweldig om te zien hoe toegewijd iedereen in Enstone en Viry dag in dag uit is om voortdurend beter te worden en ik kijk ernaar uit om het team te helpen de doelstellingen voor dit jaar te bereiken.”