22 april 2022

Nadat het bijna de hele ochtend had geregend, ging Q1 verrassend genoeg van start onder drogere omstandigheden. Fernando koos voor softs, reed soepel en ging als negende door naar Q2. Esteban viel helaas uit tijdens de kwalificatie nadat hij door een probleem met zijn versnellingsbak zijn laatste tijdronde niet kon voltooien. Hij eindigde als negentiende.

 

In Q2, nog steeds onder droge omstandigheden, eindigde Fernando als zesde alvorens een rode vlag de voortgang vertraagde. Tijdens de onderbreking trok er een hevige regenbui over het circuit. Hierdoor slaagde niemand erin om zijn rondetijd te verbeteren zodra de sessie werd hervat. Fernando ging door naar Q3 en behield zijn perfecte reeks in 2022 door wederom de top tien te bereiken.

 

Omdat het bleef regenen, waren er voor Q3 intermediates nodig. Fernando behaalde met een tijd van 1 minuut en 29,202 seconden startplek vijf. Er volgden nog eens twee rode vlaggen en de coureurs konden geen tijd meer neerzetten. Hierdoor bleef Fernando vijfde en dat betekende een plek aan de schone kant van de grid bij de eerste Sprint-kwalificatie van het seizoen morgen.

 

Esteban Ocon, P19, 1:22.338:

 

"Onze kwalificatie kwam vroeg ten einde, dus dat was een lastig einde van de dag voor ons. We hadden een probleem met de versnellingsbak. Daarom kon ik mijn ronde in Q1 niet afmaken en hebben we meteen een pitstop gemaakt. We gaan grondig bekijken wat er gebeurd is. Tot op dat moment voelde de wagen goed aan. Het gaat er dus nu om dat we hem voor de Sprint morgen en voor de race van zondag weer terug hebben. Toch zijn er dit weekend nog twee races te gaan, met mogelijk ook nog wat regen. We hebben dus nog wel wat mogelijkheden om ons weekend te redden. Laten we eens kijken wat er gebeurt. "

 

Fernando Alonso, P5, 1:29.202:

 

"Het voelt goed om in de top vijf te staan na een rommelige kwalificatie met al die wisselende omstandigheden en rode vlaggen. Door het natte weer veranderen de omstandigheden op het circuit voortdurend. Er kan van alles gebeuren, dus ik ben al met al blij dat ik morgen in de top vijf sta. De wagen voelde snel aan in de laatste twee rondes en het gevoel in de wagen op dit circuit is heel goed. Laten we zien hoe het morgen gaat, want er zijn punten te verdienen in de Sprint en voor de race op zondag."

 

Alan Permane, Sporting Director:

 

"We hebben een dubbel gevoel overgehouden aan de kwalificatie van vanavond, want aan beide kanten van de garage kreeg het team met tegenslag te maken. Estebans bolide had problemen met de versnellingsbak in Q1. We gaan goed onderzoeken hoe dat gebeurd is. Zoals we bij Fernando zagen, had de auto vandaag een stevig tempo. Het is teleurstellend dat Esteban niet zijn ware potentieel kon laten zijn, vooral onder de omstandigheden waarin we hem in het verleden hebben zien schitteren. Voor Fernando was het een betrekkelijk reguliere sessie. De wagen had zowel op nat als op droog wegdek een goede snelheid en Fernando was onder alle omstandigheden tevreden over de balans van de bolide. Hij start morgen als vijfde aan de schone kant van de grid en dat is een heel goede plaats om de Sprint te beginnen. Esteban zal met een snelle wagen zeker de kans krijgen om wat plaatsen goed te maken, dus zijn weekend is zeker nog niet voorbij. We gaan morgen ons uiterste best doen in de Sprint om ons klaar te stomen voor de race op zondag."