14 februari 2023

BWT Alpine F1 Team presenteert met trots zijn Alpine Academy line-up voor 2023 bestaande uit acht coureurs uit zeven landen die meedoen in zes verschillende categorieën.


Jack Doohan (Virtuosi Racing) en Victor Martins (ART Grand Prix) blijven voor de Academy rijden en zullen uitkomen in het Formule 2-kampioenschap van de FIA.


Tegelijkertijd komt Gabriele Mini (Hitech Grand Prix) bij het programma. Hij zal uitkomen in het Formule 3-kampioenschap van de FIA, naast Nikola Tsolov (ART Grand Prix), die binnen de Academy is opgeklommen na een indrukwekkend eerste seizoen in 2022 als coureur bij het Affiliate-programma.


Abbi Pulling, Matheus Ferreira en Kean Nakamura voegen zich ook bij de Bulgaar als volwaardige Academy-coureurs, met Aiden Neate die het team compleet maakt. Abbi zal uitkomen in de nieuwe categorie Formule 1 Academy, terwijl Matheus de eenzitter zal ontdekken in het Italiaanse Formule 4-kampioenschap. Kean zet zijn kartcarrière voort en Aiden zal binnenkort zijn plannen voor 2023 bekendmaken na te zijn uitgekomen in het Formula Regional-kampioenschap in het Midden-Oosten. Olli Caldwell is geslaagd voor


Alpine Academy en klimt op naar LMP2, waarbij hij verbonden blijft aan Alpine. Dit besluit wordt genomen in een tijd dat het merk zijn aanwezigheid in raceklassen blijft uitbreiden met de oprichting van zijn LMDh-programma in 2024. Olli voegt zich bij het officiële Alpine-team in het World Endurance Championship (WEC).

 


De Academy zal in de nabije toekomst ook zijn banden met de motorsportwereld aanhalen om zijn samenwerking met het Alpine Endurance Team optimaal te benutten.


Na vier jaar bij de Academy, blijft Caio Collet de band behouden met de Alpine Racing-familie, zonder officieel deel uit te maken van het programma.


Alle leden van de Alpine Academy zullen profiteren van de geavanceerde faciliteiten van het team op het F1-hoofdkantoor in Enstone (Verenigd Koninkrijk). Ook zullen zij kostbare tips krijgen van de deskundigen van de Academy, onder leiding van Davide Brivio, Director of Racing Expansion Projects, en Julian Rouse, Alpine Academy Director.


Laurent Rossi, Alpine Cars CEO: “De Alpine Academy is verbeterd en uitgebreid voor 2023 en blijft een vruchtbaar onderdeel van de ambities van Alpine Racing in de autosport. Hoewel Formule 1 de top blijft, hebben we de voor de Academy van dit jaar een nieuwe aanpak gehanteerd om onder de vlag van Alpine meer kansen te creëren waar wij aanwezig zijn in vele disciplines van de autosport. We doen er alles aan om onze coureurs te laten opklimmen in de raceklassen, zodat onze raceteams over een grotere groep talenten kunnen beschikken. Natuurlijk streven de beste talenten er uiteindelijk naar de Formule 1 te bereiken en dat blijft ook het doel, maar door onze visie te verbreden, scheppen we mogelijkheden om onze jonge coureurs te vinden, op te leiden en te helpen ervaren racers te worden die het merk Alpine op mondiaal niveau vertegenwoordigen. Ik ben heel benieuwd wat de coureurs van 2023 kunnen bereiken en kijk ernaar uit hun respectieve seizoenen op de voet te volgen.”


Davide Brivio, Alpine Racing Director of Racing Expansion Projects: “Het was een voorrecht een bijdrage te kunnen leveren aan de Alpine Academy en ik denk dat 2023 alles in zich heeft om een heel boeiend jaar te worden. We hebben acht coureurs die meedoen in verschillende raceklassen, allemaal met hoge verwachtingen en ambitieuze doelen. Met elk jaar dat voorbijgaat, zien we onze coureurs zowel op als naast de baan groeien en ervaring opdoen. Een belangrijk onderdeel van 2023 is ons vertrouwen in de toewijding van Alpine aan de autosport om onze coureurs ervaringen en kansen te bieden. We zullen nauw samenwerken met het Alpine Endurance Team en natuurlijk met het Formule 1-team om onze coureurs te stimuleren zich aan te passen, te leren en uiteindelijke betere racers te worden. Het is een fantastische tijd om betrokken te zijn bij de Academy, en we zijn heel benieuwd wat het jaar te brengen heeft.”


Julian Rouse, Alpine Academy Director: “De Alpine Academy line-up voor 2023 is wellicht de sterkste die we ooit gehad hebben. Het was geweldig om ons programma uit te breiden naar acht coureurs en Alpine in veel verschillende disciplines te kunnen vertegenwoordigen. In Formule 2 hebben we twee coureurs, Jack en Victor, die het allebei in zich hebben om het gevecht vooraan aan te gaan. Hetzelfde geldt voor de Formule 3, met Nikola en Gabriele, van wie ik verwacht dat zij er vanaf het begin zullen staan. Naast de Formule 1-ondersteunende klassen, kijken we ernaar uit om te zien wat Abbi, Matheus, Aiden en Kea in hun respectieve series kunnen bereiken. Ik vind het mooi om te zien hoe Olli samen met ons de wereld van de sportwagens betreedt en dit is pas het begin van een intensief samenwerkingsproject waar wij er op de Academy naar streven te profiteren van de expertise van de verschillende raceklassen van Alpine om onze coureurs ervaringen en kansen te bieden. Er komen spannende tijden aan en we hebben er allemaal zin in om nauw met onze coureurs van 2023 samen te werken.”

 


Alpine Academy 2023


Jack Doohan, FIA Formule 2-kampioenschap, Virtuosi Racing (tweede jaar in deze klasse)
Victor Martins, FIA Formule 2-kampioenschap, ART Grand Prix (eerste jaar)
Nikola Tsolov, FIA Formule 3-kampioenschap, ART Grand Prix (eerste jaar)
Gabriele Mini, FIA Formule 3-kampioenschap, Hitech Grand Prix (eerste jaar)
Matheus Ferreira, Italiaans Formule 4-kampioenschap, Van Amersfoort Racing (eerste jaar)
Abbi Pulling, F1 Academy (eerste jaar)
Aiden Neate
Kean Nakamura, Europees kartkampioenschap, Kart Republic (tweede jaar)