12 juni 2022

Het

BWT Alpine F1 Team verlaat Bakoe met zeven extra punten, doordat Fernando Alonso op de zevende plaats eindigde en Esteban Ocon als tiende over de finish kwam. Hierdoor klimt Alpine met 47 punten naar de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap.

 

Na een typische start op het stadscircuit van Bakoe behielden beide coureurs hun respectievelijke tiende en dertiende startplaatsen. De race ging verder toen in ronde 9 een Virtual Safety Car werd ingezet. Fernando ging door op mediums en werkte zich met elke pitstop geleidelijk omhoog. Bij een groene vlag schakelde de Spanjaard in ronde 18 over naar hards.

 

Esteban bleef rijden op zijn startbanden (hards) en kwam na de Virtual Safety Car de top tien binnen. Met een verse set banden baande Fernando zich een weg door het deelnemersveld, waarbij hij in sector 3 verschillende concurrenten het nakijken gaf.

 

Terwijl zijn teamgenoot opklom, was Esteban in fel gevecht gewikkeld met achtervolgers die op nieuwere banden reden. De Franse coureur maakte uiteindelijk zijn verplichte pitstop in ronde 33. Vervolgens profiteerde hij van een volgende Virtual Safety Car, waarna hij op de elfde plek reed.

 

Toen de strijd werd hervat, lag Fernando zevende en Esteban tiende.

 

Beide coureurs hielden hun constante tempo vast in de laatste sector, in een strijd om in de top tien te eindigen. De twee McLarens deden alles wat in hun macht lag om Fernando in te halen. De Spanjaard hield stand en kwam voor de tweede achtereenvolgende race als zevende over de eindstreep. Esteban wist met de tiende plek ook punten te behalen. Dit was zijn zesde top tien-finish van het seizoen.

 

Esteban Ocon, gestart vanaf P13, gefinisht op P10:

 

"Het was echt een zware race vandaag. We zijn dan ook echt blij dat we met twee bolides in de punten eindigen en nog opnieuw in de top tien eindigen. Zoals altijd gaan we met het team weer alles analyseren om te zien of verbeteringen mogelijk zijn. We waren vrijdag en zaterdag snel. We hadden dan wel een beetje pech in de kwalificatie, wat onze positie op het circuit deze zondag niet ten goede kwam. Al met al waren er zeker dingen die beter hadden gekund. Desalniettemin verlaten we Bakoe met een positief gevoel. Wij verheugen ons nu al op de terugkeer naar Canada volgend weekend. Het is en blijft ons doel om punten te blijven scoren."

 

Fernando Alonso, gestart vanaf P10, gefinisht op P7:

 

"Het was een lastige race vandaag, maar we hebben het goed gedaan en ik ben blij met de zevende plaats. We hebben natuurlijk geprofiteerd van een paar uitvallers, maar dat gebeurt nu eenmaal. We wisten hoe we onze troeven moesten uitspelen. Ik heb een paar wagens weten in te halen op mijn nieuwe banden. We waren ook echt snel op het rechte stuk. Onze power unit lijkt solide en competitief en dat is altijd goed. We zitten een goede groep racewagens op de hielen. Ik verwacht een soortgelijke ervaring in Canada. Laten we gas geven en meer punten verzamelen!

 

Otmar Szafnauer, Team Principal:

 

"Het doel van vandaag was om met twee racewagens punten te halen en dat is gelukt. Het stadscircuit van Bakoe vormt een unieke uitdaging voor de coureurs en de bolides. We hadden allemaal het gevoel dat als beide bolides de finish zouden halen, we ook punten zouden halen. Ons team had echter meer potentieel dit weekend. Esteban had flinke pech tijdens de kwalificatie, waardoor hij iets verder naar achteren op de grid stond dan we hadden gehoopt. Beide coureurs reden een slimme, berekende race om punten te pakken. We zijn blij dat ze een paar posities wisten te klimmen om uiteindelijk in de top tien te eindigen. De komende dagen gaan we met het team alles nabespreken. We kijken ernaar uit om volgende week naar Montreal te gaan voor de langverwachte terugkeer van de Canadese Grand Prix. We zijn opgeklommen naar de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap. We zijn echter van plan om nog verder op te schuiven naar de vierde plaats."