11 juni 2022

Veranderende baanomstandigheden, nieuwe banden en een goede reactie bij de gele vlaggen maakten vandaag het verschil in de kwalificatie op het stadscircuit van 6,003 km in Bakoe. Onder deze omstandigheden streefden de teams bij elke poging naar meerdere pushrondes. In Q1 bepaalden Fernando en Esteban hun posities in en in de buurt van de top tien, alvorens ze in Q2 hun startplek bevestigden. Ze eindigden respectievelijk als tiende en twaalfde, ondanks een rode vlag die voor veel coureurs de hoop op verbetering de grond in boorde.*

 

In Q2 startten beide coureurs met een set gebruikte softs. Fernando eindigde als achtste en Esteban als twaalfde, alvorens verschillende gele vlaggen hun tweede run en hun eindsprint met nieuwe banden belemmerden. Esteban kreeg hier tijdens zijn beste ronde mee te maken en eindigde als dertiende. Fernando bereikte voor de zestiende keer dit jaar Q3 en stelde de negende plaats veilig.

 

In Q3 werd Fernando negende bij zijn eerste poging op softs. Later in de sessie zette hij op een nieuwe set softs een langzamere tijd van 1:43:173 neer, waarmee hij als tiende eindigde. De Spanjaard start de race van 51 rondes morgen vanaf deze plek.

 

Esteban Ocon, P13 in 1:43:585:

 

"Natuurlijk ben ik teleurgesteld, want dit is de tweede keer dat we vanwege gele vlaggen tijdens een goede ronde de top tien niet halen. We waren het hele weekend uitstekend op dreef, dus het is frustrerend dat we dit vandaag niet door konden trekken. We weten echter dat het circuit van Bakoe, dat tot de meest onvoorspelbare circuits op de F1-kalender behoort, veel mogelijkheden biedt voor inhaalacties. We moeten elke kans benutten. Ik heb alle reden om te geloven dat we het weekend zullen afsluiten met belangrijke punten voor het team."

 

Fernando Alonso, P10 in 1:43:173

 

"Ik ben tevreden over vandaag, ook al hadden we beter verwacht na de goede sessie van gisteren. Het lijkt erop dat we vandaag wat voorsprong hebben verloren, dus daar moeten we samen naar kijken. Velen waren gefrustreerd aan het einde van Q1. Ik kan sommige klachten wel begrijpen, maar veel wagens maakten fouten die voor de gele vlaggen zorgden. Verschillende coureurs hadden te maken met koude remmen en banden toen ze probeerden een goede positie op de baan te krijgen. We zagen er zelfs een paar de muur raken. Ik was ook maar passagier toen ik het circuit verliet. Het wordt lastig natuurlijk, maar in Bakoe is alles mogelijk. De punten worden pas zondag verdeeld. Ik kijk er dan ook naar uit waar we toe in staat zullen zijn, zeker met onze slechte downforce.

 

Otmar Szafnauer, Team Principal

 

"De kwalificaties waren een beetje teleurstellend, want we hadden verwacht dat beide bolides vandaag in Q3 zouden staan. We hebben de bolide om dit waar te maken, maar de omstandigheden waren dusdanig dat we op het circuit helaas werden verrast door de gele vlag. Hierdoor kon Esteban zijn snelste ronde niet voltooien. Hij lag ver voor, dus hij had alle kans om Q3 te bereiken. Desondanks moeten we ons op morgen concentreren en ons voorbereiden op een circuit waarop we elke kans moeten benutten."