28 augustus 2022

Het

BWT Alpine F1 Team kwalificeerde zich met Esteban Ocon als vijfde en Fernando Alonso als zesde voor de Grand Prix van België op zondag, na een sterk optreden op zaterdag in Spa-Francorchamps.


Beide coureurs werkten als een team samen om een herhaling van het kwalificatieresultaat van de vorige race in Hongarije neer te zetten. Ook daar kwalificeerde Esteban zich als vijfde kwalificeerde en Fernando als zesde. In sector 1 wisselden zij slipstreams uit tijdens elkaars pushrondes.


In Q3 zette Esteban een rondetijd neer van 1 minuut en 45,180 seconden, terwijl Fernando een tactische 'tow' uitvoerde. Esteban betaalde deze gunst terug tijdens Fernando's pushronde, waarbij Fernando een tijd van 1 minuut en 45,368 seconden liet noteren. Fernando start de 44 ronden tellende race morgen vanaf de derde plaats op de grid als gevolg van motorstraffen op de hele grid. Dit overkwam ook Esteban, die vanaf de zevende startplaats vertrekt.


Beide coureurs lieten de hele zaterdag een uitstekend tempo zien en kwamen gemakkelijk door Q1, waarbij Esteban als negende en Fernando als tiende eindigde. In Q2 kwamen beide coureurs als zevende en achtste door, waarbij Esteban Fernando met een 'tow' hielp om ervoor te zorgen dat hij voor de zevende race op rij door kon naar Q3.


Esteban Ocon, P5, 1:45.180: "Het was een prima dag voor het team en ik ben erg blij met het resultaat van vandaag. Alle puzzelstukjes leken vanmiddag op hun plek te vallen. Het team heeft fantastisch werk geleverd met de wagen en heeft vandaag alle juiste beslissingen genomen, dus een dikke felicitatie voor hen. De vijfde plaats betekent een evenaring van mijn beste kwalificatieresultaat van het seizoen. Het is een beetje jammer dat we voor de race van morgen een gridstraf krijgen, maar we hebben alles in eigen hand om morgen nog een behoorlijk resultaat neer te zetten. Fernando start als derde en ik ga er alles aan doen om hoger te finishen en wat verdiende punten voor het team mee naar huis te nemen. Ik kan niet wachten om het circuit op te gaan en de Belgische fans een heerlijke Grand Prix te bezorgen, dat verdienen zet!"


Fernando Alonso, P6, 1:45.368: "Ik ben blij met onze prestatie van vandaag. Het is een positief resultaat voor het hele team dat beide bolides in de top zes eindigden. We gaven elkaar 'tow' tijdens de kwalificatie, en dat werkte echt goed. Het wordt spannend morgen. Net als in Canada biedt het weer een kans om bij de start binnen de top drie aan te vallen. Morgen wil ik een cleane race rijden om van deze startpositie te profiteren. We zijn op onze hoede voor de coureurs achter ons, want er starten een paar snelle wagens achteraan. We mikken op een plek in de top vijf of zes bij de geblokte vlag."


Alan Permane, Sporting Director: "We zijn erg blij met de kwalificatie van vandaag: Esteban eindigde als vijfde, Fernando als zesde en, niet geheel onbelangrijk, we eindigden vóór onze rivalen. Ik ben vooral heel blij met het teamwork van iedereen vandaag, inclusief de beide coureurs die ons plan geweldig hebben uitgevoerd. Esteban heeft vanwege de nieuwe power unit een straf gekregen voor morgen. Dat betekent dat hij achteraan op de grid start. Aangezien andere teams hetzelfde hebben gedaan, start Fernando als derde en heeft hij een uitstekende kans op een goed resultaat. Er zitten snellere wagens achter ons - Max [Verstappen] en Charles [Leclerc] - maar we blijven gefocust op onze eigen race. We houden met name de coureurs met wie we echt concurreren op het circuit in de gaten om hen te verslaan. We gaan er morgen in de race alles aan doen om zoveel mogelijk punten te pakken. Dat is ons doel en ik denk dat zeker mogelijk is om met beide bolides punten binnen te halen."