3 september 2022

BWT Alpine F1 Team gaat morgen van start in de Grand Prix van Nederland, waarin na een spannende kwalificatie op het circuit van Zandvoort Esteban Ocon als twaalfde start en Fernando Alonso als dertiende.

 

Beide coureurs konden geen voortgang boeken tijdens Q2 en dat gebeurde dit seizoen slechts twee keer eerder. Q3 eindigden ze met een tiende seconde verschil. 0,008 seconde om precies te zijn.

 

Nu gaan we ons richten op de 72 rondes van de Grand Prix van zondag, want beide coureurs willen in de punten rijden.

 

Op een uitverkocht en zinderend Zandvoort begonnen beide coureurs aan de kwalificatie na als zevende en veertiende te zijn geëindigd in de derde vrije training. Fernando voltooide Q1 zonder stops en zette een rondetijd van 1 minuut 11,667 seconden neer. Esteban gaat door nadat hij zijn rondetijd in zijn tweede poging wist te verbeteren.

 

In Q2 verbeterde Esteban zichzelf opnieuw. Dit keer van 1 minuut en 12,222 seconden tot 1 minuut en 11,605 seconden, maar dat was niet voldoende voor de laatste ronde van de kwalificatie. Fernando wist vanwege drukte zijn tweede ronde niet te overtreffen en hij kwam met een tijd van 1 minuut en 11,613 seconden net tekort.

 

Esteban Ocon, P12, 1:11.605: "Het was een zware dag voor ons en we hadden op een beter resultaat gehoopt. We hadden het lastig met de grip van de achterwielen en konden daardoor minder hard rijden dan de vorige weekenden. We moeten daar dus eens goed naar kijken. Toegegeven, we hebben het in het verleden wel eens nog slechter gedaan, en de punten zijn nog binnen handbereik. Dit weekend is nog niet over. We hopen morgen een aantal plekken te kunnen stijgen en we zullen er alles aan doen een goede race te rijden en met beide auto's punten binnen te halen."

 

Fernando Alonso, P13, 1:11.613: “Helaas hadden we vandaag niet onze dag. Vanwege de drukte lukte het ons niet door te stoten naar Q3, ondanks dat we een halve seconde sneller waren en als zesde hadden kunnen eindigen. We konden de capaciteit van de auto niet volledig benutten, maar dat kan gebeuren op een smal circuit als dat van Zandvoort. We zullen zien of we morgen sneller kunnen rijden en een beter resultaat kunnen neerzetten als het er echt om gaat. Zoals we vorig jaar zagen is het niet makkelijk om hier in te halen , maar we zullen tot het gaatje gaan om zoveel mogelijk punten te halen."

 

Alan Permane, Sporting Director: "Vandaag verliep de kwalificatie teleurstellend voor ons team. Er is veel werk aan de winkel, maar ik weet zeker dat we ons morgen kunnen herpakken en punten kunnen binnenhalen. We starten als twaalfde en als dertiende, maar met de aangepaste DRS-zone zou inhalen dit jaar mogelijk moeten zijn. We zullen alles op alles zetten tussen nu en het moment van de race om de beste strategie te ontwikkelen. Esteban had dit weekend wat minder feeling met zijn auto, die achter weinig grip had en hem over het algemeen op het parcours wat minder lag. Fernando's resultaat geeft zijn prestatie onvoldoende weer. Het was tijdens zijn tweede poging in Q2 heel druk. Was dat niet het geval geweest, dan had hij het ongetwijfeld geschopt tot Q3. We gaan er mogen alles aan doen met beide auto's in de punten te rijden en gezien hoe we tijdens de laatste evenementen gereden hebben, denk ik dat dat zeker mogelijk is."