02 oktober 2022

BWT Alpine F1 Team kreeg vandaag voor het eerst in het FIA Formule 1-seizoen 2022 te maken met een dubbele uitvalbeurt. Fernando Alonso en Esteban Ocon reden de Grand Prix van Singapore niet uit.

 

Beide coureurs moesten kort na elkaar hun bolide aan de kant zetten. Het team gaat de vermoedelijke problemen met de power unit van beide wagens onderzoeken.


Zware regen voor de race zorgde voor een vertraging van één uur en vijf minuten bij de start, waarbij beide coureurs op intermediates begonnen. Fernando - bij zijn 350e start in een Grand Prix, een Formule 1-record - verloor bij de start een positie aan Lando Norris en reed in de beginfase op de zesde plek. Na een vroege Safety Car leverde Fernando een verbeten gevecht met Max Verstappen om de zesde plaats, alvorens hij in ronde 21 uitviel.


Esteban startte vanaf de zeventiende plaats op de Intermediates en leek in de buurt van de top tien te komen. Hij moest de race staken toen hij in ronde 27 op de dertiende plaats reed.
Het team gaat de problemen, die de dubbele uitvalbeurt veroorzaakten, onderzoeken in aanloop naar Suzuka voor de terugkeer van de Grand Prix van Japan volgend weekend.


Esteban Ocon, gestart vanaf P17, DNF: "Het was een frustrerende dag voor het team. Bij mij maakte een probleem met de power unit een vroegtijdig einde aan onze race. Ik weet dat het team momenteel de precieze oorzaak van dit defect onderzoekt. Het is natuurlijk erg teleurstellend om Singapore te verlaten met een dubbele uitvalbeurt. Het positieve aspect is echter dat onze racewagen het hele weekend goed heeft gepresteerd en dat we weten dat we een goed tempo hebben. We racen volgende week weer in Suzuka, mijn favoriete circuit op de kalender. Nu moeten we onszelf bij elkaar rapen om in Japan weer sterker voor de dag te komen."


Fernando Alonso, gestart vanaf P5, DNF: "Het is jammer dat ik vandaag de race vroegtijdig moest staken. Dit betekent dat we een mooi puntenaantal in het kampioenschap zijn misgelopen. We moeten naar de positieve punten kijken: we kunnen weer erg trots zijn op onze prestaties dit weekend. We vochten om positie vijf en zes op zaterdag en dat was ook in de race van vandaag het geval. Het was een zeer lastige race in moeilijke omstandigheden. Het was moeilijk om de droge lijn op de baan te zien verschijnen. Volgend weekend hebben we weer een race, dus we kunnen ons in ieder geval meteen richten op Japan om daar weer punten binnen te slepen."


Otmar Szafnauer, Team Principal: "Helaas hadden we vandaag een dubbele uitvalbeurt tijdens de Grand Prix van Singapore. Dat is bijzonder jammer, want we waren het hele weekend zeer competitief. Het lijkt erop dat beide bolides een soortgelijk probleem met de power unit hadden. Dat gaan we natuurlijk tot in de puntjes onderzoeken. Het is belangrijk om de oorzaak van het gebeurde te achterhalen, zodat we preventieve maatregelen kunnen nemen om herhaling te voorkomen. Qua verloop van onze race was het een uitdaging met het opdrogende circuit. We stonden op het punt de fase te bereiken om voor droge banden te kiezen, voordat we onze race moesten staken. Dergelijke dagen zitten er af en toe tussen in de racerij. Hoewel de teleurstelling nu overheerst binnen het team hebben we volgend weekend weer een race in Japan waar we de kans hebben om ons te herstellen. Als team moeten we ons hier overheen zetten. We kijken er nu al naar uit om terug te keren naar Suzuka en te racen op dat fantastische circuit."