28 augustus 2022

Het

BWT Alpine F1 Team stelde zijn vierde dubbele top tien-klassering op rij veilig. Fernando Alonso sleepte de vijfde plaats in de wacht en Esteban Ocon eindigde als zevende in een spannende, incidentrijke Belgische Grand Prix op Spa-Francorchamps en eisen maar liefst 16 punten op.

 

Fernando finishte als zesde, maar dankzij de straf die Charles Leclerc na de race kreeg, steeg de Spanjaard naar de vijfde plek die goed is voor 10 punten. Esteban reed een fantastische, met inhaalacties doorspekte race. Hij klom van de zestiende naar de zevende plaats om zes punten binnen te slepen.

 

Fernando maakte een snelle start vanaf de derde startplaats. Hij reed kort op de tweede plek, voordat hij in Les Combes in botsing kwam met Lewis Hamilton. Gelukkig was de schade aan zijn A522 minimaal en kon hij de race gewoon voortzetten. Esteban ging verstandig van start en bleef heel slim uit de problemen. Langzaam maar zeker reed hij naar de puntenplaatsen.

 

Beide coureurs volgden een strategie met twee pitstops - Fernando met op mediums voor hij overstapte op harde banden - terwijl Esteban een plan volgde voor medium-hard-medium.

 

Esteban had twee inhaalacties waarbij hij twee wagens inhaalde, waarvan één in de laatste chicane. De andere inhaalactie vond plaats in de slotfase van de race, waarbij hij Sebastian Vettel en Pierre Gasly in Les Combes passeerde om van de negende naar de zevende plaats te stijgen.

 

Het team blijft vierde in het constructeurskampioenschap en passeert met 115 punten de 100-puntengrens op weg naar de tweede race van deze Triple Header volgend weekend in Zandvoort.

 

Esteban Ocon, gestart vanaf P16, gefinisht op P7: "Wat een manier om dit fantastische weekend voor het team af te sluiten. De wagen was snel en persoonlijk had ik veel plezier in het racen vandaag, vooral met die dubbele inhaalacties. Het team heeft dit weekend uitstekend werk geleverd, we mogen allemaal trots zijn op onszelf. Ik had de hele race veel vertrouwen en de bolide voelde geweldig aan. Wie weet wat er gebeurd zou zijn als ik verder naar voren was gestart! We verlaten Spa met een tevreden gevoel, in de wetenschap dat we ons werk goed hebben gedaan. Het team heeft een mooi aantal punten binnengehaald, waardoor we onze vierde plaats in het constructeurskampioenschap hebben kunnen verstevigen. Kom maar op met de race op Zandvoort."

 

Fernando Alonso, gestart vanaf P3, gefinisht op P5: "Ik ben blij met de vijfde plek van vandaag. Onze prestatie toont aan dat we consequent voorop lopen in de subtop. Het is duidelijk dat wanneer we onze wedstrijden goed uitvoeren, dit de resultaten zijn die we kunnen verwachten. We kregen ook een cadeautje met de straf voor Charles [Leclerc] op het einde, maar dat we nemen graag aan. Het incident met Lewis [Hamilton] was ongelukkig, maar het is een race-incident en de wagen leek in orde ondanks het contact. We kunnen tevreden terugkijken op ons weekend hier met meer punten voor beide kampioenschappen. Nu kunnen we beginnen met vooruit kijken naar Zandvoort."

 

Otmar Szafnauer, Team Principal: "We mogen uitzonderlijk tevreden zijn met onze prestatie in de race van vandaag. We pakken zestien heerlijk punten na een derde en een zestiende startplaats. Dat is een zeer goede prestatie en ook zeker verdiend. Het was een drukke race voor de coureurs. Ze slaagden er allebei goed in om ongeschonden uit de strijd te komen na een vermakelijke eerste paar rondes. Fernando had de pech dat hij in de openingsronde in botsing kwam met Lewis [Hamilton]. Gelukkig liep zijn wagen hierbij niet al te veel schade op. Ook Esteban moest verstandig zijn om de kansen om op te stomen te benutten, om langzaam maar zeker op te schuiven naar de puntenplaatsen. Het was geweldig om te zien hoe beide coureurs af en toe van wiel aan wiel raceten. De fantastische inhaalacties waren ook heerlijk om te zien. Dit was weer een schitterend evenement voor de fans, die volgend jaar met plezier naar België zullen terugkeren. Dat is heel goed nieuws voor de Formule 1. We kijken terug op de race van vandaag, kijken waar we ons kunnen verbeteren en gaan dan naar Zandvoort. We zijn er klaar voor om het allemaal nog eens dunnetjes over te doen!"