10 juni 2022

Tijdens de eerste trainingsrun konden de twee coureurs de omstandigheden ervaren. Daarbij kregen ze vooral te maken met de wind die over het 6,003 km lange circuit raasde. De coureurs reden het grootste deel van de race op mediums en stapten tegen het einde over op softs. Hierbij bleken reds de beste keuze voor een pushronde. Fernando kwam met een rondetijd van 1:46:571 als vijfde binnen. Dit was vijf plaatsen voor Esteban, die een rondetijd van 1:46:917 neerzette.

 

Tijdens de tweede sessie, toen het licht werd en de baantemperatuur begon te dalen, ging het duo verder op mediums en softs van Pirelli. Op de softs steeg de Spanjaard met een tijd van 1:44:142 naar de vierde plaats, waarmee hij de beste derde sector aller tijden neerzette. Esteban, die regelmatig in de top tien eindigt, pakte de negende plek met een tijd van 1:44:609 en de hoogste topsnelheid in sector 3.

 

Esteban Ocon:

 

"Over het algemeen was het een solide dag voor ons. In Bakoe moet je echt profiteren van de oefenrondes en zo veel mogelijk rondes rijden. Net als in Monaco draait het in Bakoe allemaal om vertrouwen. Je wint zoveel door de juiste rempunten te vinden, dat is cruciaal. De bolide lijkt in goede vorm om mee te strijden en dat is goed om te zien. Het is aan ons om te zorgen dat morgen alles op zijn plaats valt."

 

Fernando Alonso:

 

"Met de wind en het snelle karakter van de baan, zijn de omstandigheden hier vaak wisselvallig. Maar ik denk dat we een geweldige vrijdag hebben gehad en een aantal nieuwe elementen hebben kunnen testen. We moeten nog wat finetunen in de afstelling voor de kwalificatie van morgen, maar we waren vandaag echt snel. Vanavond gaan we aan de slag om ervoor te zorgen dat we dit tempo morgen aanhouden. Op de rechte stukken presteren we goed. Op dit soort circuits gaat het om compromissen, maar we zullen zien hoe het morgen gaat."

 

Alan Permane, Sporting Director:

 

"We zijn erg tevreden over vandaag. We hebben in Bakoe wat aanpassingen gedaan en alles lijkt naar behoren te werken. De coureurs zijn begrijpelijkerwijs tevreden met hun bolides, ook al zijn er nog een paar verbeteringen mogelijk. Beide sessies verliepen zoals gepland en waren vrij rechttoe rechtaan. We hebben aan de banden gewerkt en begrepen goed wat nodig was, ongeacht hoeveel brandstof er in de tank zit. De wind speelt hier een grote rol, met stevige windvlagen die de coureurs duidelijk voelen, zoals we verschillende keren zagen. Dit gold met name voor de laatste twee rondes, waarbij het met de wind in de rug lastig navigeren was. Het was een leerzame dag en we kijken uit naar de kwalificatie morgen."