“Als we deuren openen en ons inzetten voor diversiteit door alle vrouwen op de wereld te laten zien dat ze gerespecteerd worden en dat ze er ook bij horen, kunnen we de strijd aangaan met de mannen en ook in de spotlights komen staan naast grote namen,” aldus Aseel Al-Hamad

 

Aseel Al-Hamad zet zich al jarenlang in voor diversiteit en inclusie in de autobranche, zowel wereldwijd als in Saoedi-Arabië. In 2017 trad ze als eerste vrouw toe tot de Saudi Arabian Motor Federation; ze is lid van de Fédération Internationale de l’Automobile en vertegenwoordigt Saoedi-Arabië in de Women in Motorsport Commission van de FIA. We vroegen Aseel samen met haar fotograaf Thamer Fuad Ossra de Grand Prix van Saoedi-Arabië van 2023 te verslaan en de autosport in haar land te promoten.

 

 

“De autosport is een van de snelstgroeiende sporten in Saoedi-Arabië. Tot voor kort had iedereen het alleen maar over voetbal en was de Formule 1 een ondergeschoven kindje. Nu de Formule 1 naar ons land komt en we ook de Dakar Rally en Formula E en niet te vergeten de vele nationale kampioenschappen organiseren, leeft de autosport opeens veel meer," aldus Aseel. “Onze jongeren raken erdoor geïnspireerd. Vroeger wilde iedereen die jong was voetballen, maar nu wordt karten ook steeds populairder en willen steeds meer kinderen later coureur worden.”

 

 

In slechts vijf jaar is de populariteit van de autosport in Saoedi-Arabië enorm gegroeid. De Grand Prix van Saoedi-Arabië 2023 was de derde jaarlijkse Formule 1-race in het koninkrijk en werd bijgewoond door meer dan 150.000 mensen, waarvan een derde bestond uit vrouwen.

 

 

De toename van de populariteit van de autosport in Saoedi-Arabië in de afgelopen vijf jaar is te danken aan het feit dat de regering het verbod op autorijden en het bezitten van een rijbewijs voor vrouwen heeft opgeheven. In 2018 vierde Aseel dit door in de aanloop naar de Grand Prix van Frankrijk in een Lotus Renault E20 op het circuit in Le Castellet te rijden. Ze nam later dat jaar opnieuw plaats in de auto tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië, naast Alpine Academy-coureur Abbi Pulling. Zij waren de eerste vrouwen die in Saoedi-Arabië in een Formule 1-auto reden.

 

 

Dit seizoen nam Aseel deel aan de podiumceremonie van de twee FIA Formule 2 -races en overhandigde ze reservecoureur van de Alpine Academy en het BWT Alpine F1 Team Jack Doohan de trofee voor zijn tweede plek in de Feature Race van zondag.

 

 

“Over het algemeen zijn er maar weinig vrouwen actief in de autosport. Dat is overal zo. Het percentage vrouwen dat in een auto mag rijden is wereldwijd slechts 2,5%," aldus Aseel. "We zijn trots op alle vrouwen die actief zijn in de autosport. Vooral hier in Saoedi-Arabië, omdat de autosport hier nog in de kinderschoenen staat. “Vrouwen mogen pas sinds een paar jaar rijden en zijn het dus niet gewend achter het stuur te zitten. We maken een duidelijk statement door iemand die dankzij Renault en Alpine in een Formule 1-auto gereden heeft en die internationaal een ontwikkeling in gang gezet heeft, een trofee te laten uitreiken."

 

 

Dit weekend sprak Aseel ook met hoge functionarissen binnen de Saoedische autobranche, waarvan vele overigens vrouw zijn. Ze blijft haar platform en positie inzetten voor meer diversiteit binnen de autobranche, zowel wereldwijd als in Saoedi-Arabië.

 

 

“Ik ben ervan overtuigd dat we de komende jaren nog veel meer kunnen bereiken,” vindt ze. “Dit is pas het begin.”

 

 

Bekijk de foto's hieronder om de Grand Prix van Saoedi-Arabië 2023 mee te maken door de ogen van Aseel Al-Hamad.