Een nog meer veelbelovende tweede editie

De Excellence Mécanique Alpine-competitie is een nationale competitie in Frankrijk voor studenten Autotechniek en After-Sales voor de autobranche op BAC en BAC+1-niveau. Je kunt je tussen 3 en 24 januari 2023 direct aanmelden via: www.concours-excellence-mecanique-alpine.fr.

 

EEN INCLUSIEVE COMPETITIE

 

Tijdens de eerste editie van de Excellence Mécanique Alpine-competitie lag het accent op de ervaring en people skills van de deelnemende studenten. Achille Thurotte en Robin Chaillard, die samen het best presteerden tijdens de eerste editie van de competitie in 2022, kregen een stageplek aangeboden bij de BWT Alpine F1 Team-garage in Viry-Châtillon.

 

Tijdens de eerste editie van de Excellence Mécanique Alpine-competitie kregen studenten Autotechniek en After-Sales voor de autobranche op BAC- en BAC+1-niveau een kijkje in de keuken in wat vaak beschouwd wordt als de ondoordringbare wereld van de Formule 1. Maar liefst 1111 studenten meldden zich aan voor de uit drie ronden bestaande selectieprocedure. Uiteindelijk werden 18 finalisten in 9 koppels toegelaten. Gedurende het gehele opleidingstraject gingen de geselecteerde kandidaten aan de slag als echte Formule 1-monteurs. Ze werden voorafgaand beoordeeld op hun knowhow en people skills. In het bijzonder werd gekeken naar hoe sterk ze in een team functioneerden. Naast de ervaring die ze hebben opgedaan dankzij de kans te werken in unieke omstandigheden en met de beste materialen, hebben ze voornamelijk dankzij de tijd die ze tijdens hun stageperiode besteedden met de monteurs van het team, het meeste inzicht gekregen in de kansen voor hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

 

Net als de eerste editie bestaat de tweede editie van de Excellence Mécanique Alpine-competitie uit drie gedeeltes:

 

  • Een digitale algemene kennistest over autotechniek om 128 kandidaten te selecteren voor de voorronde (2 februari 2023)
  • Een praktische opdracht die de kandidaten in acht trainingscentra van de Renault Group verspreid over heel Frankrijk uitvoerden om 16 finalisten te selecteren (tussen 10 en 31 maart 2023)
  • De laatste praktijktest en een aantal bijeenkomsten & discussie op de BWT Alpine F1 Team-locatie in Viry-Châtillon (12 en 13 mei 2023)

 

Het winnende duo krijgt een stage van drie maanden aangeboden bij de werkplaats van het F1-team van Alpine. De studenten krijgen de kans zich daarna bij het team aan te sluiten als monteur in opleiding. Het duo krijgt te kans te werken aan de motor die tijdens het seizoen 2023 gebruikt zal worden tijdens het Wereldkampioenschap Formule 1.

 

Esteban Ocon, coureur in het F1-Team van Alpine: ” Het is een eer en een genoegen te mogen bijdragen aan de tweede   editie van de Excellence Mécanique Alpine-competitie. Ik vind het geweldig jonge mensen te stimuleren de techniek in te gaan en hun droom te vervullen, zichzelf te ontwikkelen en te bouwen aan hun zelfvertrouwen. Ik draag graag mijn steentje bij door mijn eigen kennis en ervaring met hen te delen. Maar het is natuurlijk ook gewoon leuk deze ambitieuze studenten aan het werk te zien en het beste uit zichzelf te zien halen. Van de verwondering in hun ogen, hun concentratie en hun samenwerking word ik zelf ook enthousiast."

 

Je kunt je aanmelden tussen 3 en 24 januari 2023 via de website van  : www.concours-excellence-mecanique-alpine.fr.

 

De editie van 2022 in cijfers:

 

  • 1111 aanmeldingen
  • 128 kandidaten geselecteerd voor de praktijksessies door heel het land
  • 8 trainingscentra van de Renault Group ontvingen de kandidaten
  • 70 docenten van hogescholen of opleidingscentra voor de voorronde en de laatste ronde
  • 9 duo's in de laatste ronde
  • 2 stageplekken van 2 maanden bij BWT Alpine F1 Team voor het winnende duo
  • 1 leerplek voor Achille Thurotte

 

Patrick Toulmet, gedelegeerde voor de ontwikkeling van het onderwijs in achterstandswijken van stedelijke gebieden namens het Franse Ministerie van Werkgelegenheid en Inclusie: "Beste jonge monteurs, ik ben verheugd jullie te mogen verwelkomen bij jaargang 2023 van de Excellence Mécanique Alpine-competitie. Waar je ook vandaan komt, dit is je kans je droom na te jagen en de exclusieve wereld van de Formule 1 te ontdekken. Hopelijk word je dankzij je talent als monteur een geweldige engineer. Succes allemaal!”

 

Arnaud Sautier, Director of Training French Network, Renault Group:  “De eerste editie was een groot succes dankzij drie belangrijke prestaties: gelijke kansen in de zin van resultaat op basis van kwaliteiten, zelfvertrouwen om succes te bereiken en natuurlijk teamwork (in een duo en met de teams van de Renault Group, Alpine en onze partners zoals het Ministerie van Werkgelegenheid, het Ministerie van Onderwijs, de OPCO Mobilités en de ANFA. We kunnen niet wachten de Excellence Mécanique Alpine-competitie te lanceren en ons vizier te richten op plezier, topkwaliteit en training. We willen jongeren een kans geven, hun interesse in de techniek stimuleren en vooral ons distributienetwerk uitbreiden op het gebied van energieterugwinning met een nieuwe generatie talentvolle mensen."

 

Cédric Caret, Alpine Sustainable Development Director: ”“Het vervolg van de Excellence Mécanique Alpine-competitie markeert de ambitie van Alpine, die van het BWT Alpine F1 Team en onze partners, om de carrières van onze jonge leerlingen en studenten Autotechniek een vliegende start te geven. We willen hiermee interesse stimuleren in de sector en deze met het oog op de toekomst van mobiliteit aantrekkelijk, inclusief (vooral voor vrouwen) en duurzaam maken. We willen dat deze competitie voor zoveel mogelijk jongeren interessant is, dat prestaties lonen en dat iedereen ervaring kan opdoen.”