2 april 2023

BWT Alpine F1 Team verlaat Melbourne zonder punten na een Grand Prix van Australië vol incidenten, drie keer een rode vlag en drie keer een start vanuit stilstand.

 


Pierre Gasly reed het grootste deel van de race op de vijfde plek, nek aan nek met zijn concurrenten in de strijd om een podiumplek. Het zag er tegen het eind ook naar uit dat Esteban Ocon punten zou behalen, nadat hij een aantal plekken geklommen was, onder andere door op een onnavolgbare manier in de negende bocht Oscar Piastri in te halen. Maar toen werd de rode vlag getoond omdat Kevin Magnussen met zijn Haas de muur had geraakt.

 

 

Daarom moest de race uitgereden worden als een sprint van twee rondes, gestart vanuit stilstand. Na de derde start van die middag nam Pierre de eerste bocht te wijd en kwam hij onvoldoende stabiel terug op de baan. Esteban lag op ramkoers nadat hij sterk uit de eerste bocht was gekomen, maar kwam helaas in aanraking met de achterkant van Pierre's auto toen beide coureurs versnelden in de tweede bocht. Door die botsing moesten beide coureurs de race verlaten.

 

 

Tot dat moment had Pierre zijn softs omgewisseld voor hards, tijdens de eerste rode vlag voor de Williams van Alex Albon in de zevende ronde. Daarop wilde hij de race uitrijden. Esteban ging met hetzelfde doel in de tweede ronde de pits in om over te schakelen op hards, toen de Safety Car de baan op kwam omdat de Ferrari van Charles Leclerc gestrand was.

 

 

Esteban Ocon, gestart vanaf P11, gefinisht op P14: Het is ontzettend jammer dat beide auto's de race niet hebben kunnen uitrijden, vooral omdat we het hele weekend al lekker reden. Het zat er echt in dat we de strijd konden aangaan met de Ferrari's en de Aston Martins. Daarom is het voor ons allemaal heel zuur dat we met lege handen naar huis gaan. De herstart aan het eind was heel chaotisch en het ging allemaal heel snel. De botsing met Pierre was heel onfortuinlijk, maar ik ben blij dat we er allebei zonder kleerscheuren uitgekomen zijn. We hebben het uitgesproken en alles is OK. Zand erover. We zijn allebei al bezig met de volgende race en ik weet zeker dat het hele team dit weekend zo snel mogelijk wil vergeten."

 

 

Pierre Gasly - gestart vanaf P9, gefinisht op P13: “Ik ben heel erg teleurgesteld over het resultaat van vandaag. Ik lag het grootste deel van de race op de vijfde plek en zat Carlos [Sainz] op de hielen. De vierde plek was in zicht en ik reed gewoon heel lekker. Het is heel zuur dat we op koers lagen voor tien punten en uiteindelijk met lege handen naar huis moeten. Het is belangrijk dat we kijken naar wat er goed ging. We hebben onze race in ieder geval goed ingedeeld en deden niet onder voor onze rivalen voor ons. Ik ben blij dat Esteban en ik ongeschonden uit de botsing gekomen zijn. Als team gaan we nu verder en gaan we ons richten op de volgende race."

 

 

Otmar Szafnauer, Team Principal: “Het is jammer dat we hier zonder punten weggaan, maar we kunnen toch tevreden zijn over hoe onze auto vandaag presteerde. We hebben laten zien dat we het kunnen opnemen tegen onze concurrenten en inderdaad, dat we auto's kunnen inhalen en klinisch kunnen zijn wanneer het moet. Pierre reed vandaag geweldig. Het grootste deel van de race reed hij op de vijfde plek en was klinisch op de momenten dat het moest. We moeten stilstaan bij wat goed ging en dat als motivatie gebruiken richting de toekomst. Esteban had aan het begin van de race veel pech, maar vocht zich toch sterk terug met een paar geweldige inhaalmanoeuvres. Het was jammer dat onze twee auto's elkaar raakten na de derde start vanuit stilstand. Ik ben blij dat beide coureurs ongedeerd zijn, want het was nogal een heftige crash. We blijven vooruitkijken en dankzij dit soort momenten komen we als team dichter bij elkaar. We zijn al bezig met Bakoe, waar we een aantal nieuwe dingen zullen gaan uitproberen."