3 juli 2022

Fernando Alonso van

BWT Alpine F1 Team behaalde een zwaarbevochten vijfde plaats in de Grand Prix van Engeland vandaag, na een race die van begin tot eind vol drama zat op een uitverkocht Silverstone. Het zag ernaar uit dat Esteban Ocon net als Fernando in de punten zou rijden, maar hij moest veertien rondes voor het einde, toen hij op de achtste plaats reed, opgeven vanwege een probleem met de brandstofpomp.

 

Dankzij de top-10-klassering van Fernando vandaag verkleint ons team het gat met de vierde plaats in het constructeurskampioenschap tot zes punten.

 

Een rode vlag na een incident in de eerste bocht van de openingsronde vertraagde de wedstrijd over 52 rondes met ongeveer een uur. Esteban was daarbij betrokken, net als de auto's van Guanyu Zhou, Alexander Albon en George Russell, en liep schade op aan de rechter voorkant van zijn A522. Esteban deed er goed aan zijn auto terug te brengen in de tijd dat de rode vlag uithing. Daardoor kon het team de nodige reparaties uitvoeren aan de auto.

 

Toen de race verder ging, zette Fernando, die op Mediums reed, veel druk op de McLaren van Lando Norris die vijfde reed. Esteban, op Softs, klom richting de top-10 en de punten. Na de elfde ronde reed Fernando op de zesde en Esteban op de zevende plek.

 

Esteban ging in ronde 22 de pits in voor Hards, terwijl Fernando jacht bleef maken op de plek van Norris. Hij ging in ronde 33 de pits in om over te stappen op Hards, net voordat Esteban moest uitvallen op het rechte stuk van de start en finish, vanwege een probleem met zijn brandstofpomp, waardoor de Safety Car de baan op moest komen. Fernando maakte hier gebruik van, ging over op Hards en kwam steeds dichter bij Norris, die een ronde de pits inging.

 

Na een zeven rondes durende strijd tot aan de finish tussen zes auto's en vijf verschillende teams, deed Fernando wel degelijk mee voor een podiumplaats. Na een bloedstollende strijd die meerdere auto's gedurende een aantal rondes voerden om een plaats vooraan, moest Fernando uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats.

 

Esteban Ocon, gestart P15, DNF:

 

"Het belangrijkste van deze race is dat het na die gruwelijke crash goed gaat met Zhou. Het gebeurde recht voor me. Ik had geluk dat ik niet echt geraakt werd, maar mijn auto had wel schade aan de rechterkant na contact met Alex [Albon]. Ik moet zeggen dat het team de auto fantastisch gerepareerd heeft. Daardoor was hij klaar voor de herstart. Dus dank en goed gedaan aan het hele team. De herstart ging goed en de auto voelde goed aan. Een probleem met de brandstofpomp in ronde 38 maakte er helaas een eind aan en we moesten ons terugtrekken. Alles bij elkaar was het niet echt een goed weekend. De auto had problemen in Q2 en vandaag tijdens de race. We moeten hier dus eens zorgvuldig naar kijken. We hebben wel ontzettend veel geleerd en ik ben blij voor het team dat Fernando punten heeft behaald. Op naar de volgende race over een paar dagen.”

 

Fernando Alonso, gestart op P7, gefinisht op P5:

 

"Het was een leuke race vandaag en we zijn heel blij met onze vijfde plaats. Ik hoopte dat het tegen het eind spannend zou worden en het is ons bijna gelukt op het podium te komen in alle hectiek, maar het was geweldig om de strijd aan te gaan en bij de eerste vijf te eindigen. Ik denk dat we verdienden als vierde te eindigen, omdat ik Charles [Leclerc] meerdere malen zag zwenken voor Lewis [Hamilton] en vergeleken met wat mij in Canada overkwam, vind ik dat dat niet mag worden geaccepteerd en er dus strafpunten uitgedeeld hadden moeten worden. Als ik terugkijk op het weekend als geheel, denk ik dat de auto het goed deed. Ik voelde me meer strijdbaar dan tijdens andere races dit seizoen. We hebben een hele goede race neergezet en reden heel stabiel. Ik verwacht dat we dit vast kunnen houden en hopelijk blijven we de komende races meedoen om een podiumplek. Ik wil Carlos [Sainz] graag feliciteren met zijn eerste overwinning en ben blij dat Zhou ongedeerd is gebleven na zijn crash vlak na de start. Dit laat zien hoe veilig de Formule 1 is."

 

Otmar Szafnauer, Teamleider: 

 

"Ten eerste is het goed nieuws dat de coureurs die betrokken waren bij het ongeluk aan het begin van de race, ongedeerd gebleven zijn. Dankzij de uitzonderlijke veiligheidsnormen en -maatregelen in de Formule 1 is niemand gewond geraakt, ondanks dat het er nogal angstaanjagend uitzag. Daarna hebben we vanmiddag een geweldige Grand Prix gezien, die voor de Formule 1 het perfecte visitekaartjes was voor het uitzonderlijke amusement dat deze sport biedt. We zijn erg tevreden met Fernando's vijfde plaats. Hij reed een afgemeten race en mijn complimenten gaan uit naar het team voor de pitsstop toen de Safety Car op de baan reed. Daardoor kon hij een grote stap maken richting Lando [Norris] en tot het eind voorin blijven meedoen. Wat betreft Esteban, hij reed ook geweldig, ondanks dat hij aan het begin wat schade had opgelopen. Het team heeft zijn auto uitstekend gerepareerd en hij reed daarna volwaardig mee om de punten. Helaas dwong een probleem met zijn brandstofpomp hem zich terug te trekken en we gaan deze problemen snel verhelpen, zodat we onze doelen kunnen behalen. We vertrekken hier met tien punten, een uitstekend resultaat, en we kijken ernaar uit deze week naar Oostenrijk te gaan om dubbele punten te scoren."