8 juli 2022

Morgen gaat

BWT Alpine F1 Team van start in de tweede kwalificatie voor de Sprint van het FIA Formule 1-wereldkampioenschap 2022 met Esteban Ocon op de zesde startpositie en Fernando Alonso op de negende, na een sterke kwalificatie vrijdag in Oostenrijk.

 

Het is de vijfde keer dat het team met beide auto's deelneemt aan Q3, en alle ogen zijn nu gericht op de 24 rondes van de kwalificatie voor de Sprint, die gereden wordt op het korte maar snelle Spielberg-circuit.

 

De auto's konden zich eerder op de dag slechts in één sessie voorbereiden. Het team koos er daarom voor tijdens de eerste vrije training te rijden op Mediumbanden en spaarde de Softs daarmee voor de kwalificatie en de rest van het weekend.

 

Beide coureurs maakten vanaf de start van Q1 meteen indruk. Fernando eindigde als vierde en Esteban als dertiende, binnen de limiet.

 

In Q2 verbeterde Esteban zijn tijd van 1 minuut en 06,488 seconden in zijn eerste ronde naar een tijd van 1 minuut en 05,993 seconden in zijn een-na-laatste ronde, waardoor hij als achtste doorging naar Q3. Fernando haalde Q3 ook, voor de negende keer dit seizoen, met een kleine achterstand op zijn teamgenoot.

 

Esteban bleef zijn tijd verbeteren en dankzij zijn 1 minuut en 05,779 seconden in Q3 zat hij de top-6 op de hielen. Fernando nam de eerste bocht van zijn openingsronde te ruim, waardoor de linkerkant van het onderstel van zijn A522 schade opliep.

 

Na de eerste rode vlag voor Lewis Hamilton eindigde Fernando met een tijd van 1 minuut en 06,103 seconden als zevende, achter Esteban. De tweede rode vlag voor George Russell zorgde voor nog meer vertraging voordat Esteban zijn tijd met 0,053 seconden kon verbeteren om uiteindelijk als zesde te finishen. Fernando werd negende met een tijd van 1 minuut en 06,103 seconden.

 

De kwalificatie voor de Sprint begint morgen om 16:30u lokale tijd en de tweede vrije training wordt eerder op de dag gereden, om 12.30u.

 

Esteban Ocon, P6, 1:05.726:

 

"Ik ben ontzettend blij met onze zesde plaats in de kwalificatie van vandaag. Na een lastige vrije training en Q1 voelde het echt alsof de auto tijdens Q2 en Q3 tot leven kwam. We staan er voor de kwalificatie voor de Sprint morgen goed voor en hopelijk kunnen we onze startpositie behouden voor de hoofdrace. En het zou natuurlijk nog mooier zijn als we wat punten binnenhalen. Er is ruimte voor verbetering en we moeten de auto onderzoeken als hij met veel brandstof rijdt. Dat doen we morgen tijdens de tweede vrije training. Ik heb er een goed gevoel over dat we twee goede races kunnen rijden. Om dat te kunnen doen, moeten we gefocust blijven."

 

Fernando Alonso, P9, 1:06.103:

 

"De auto was vandaag in topconditie en het voelde goed om weer in Q3 te rijden. Helaas liep mijn onderstel schade op toen ik in mijn eerste ronde van Q3 een bocht te ruim nam. Dit had gevolgen voor onze prestatie. Ik denk dat ik voordat ik schade opliep, de vijfde of zesde plek zou hebben kunnen halen. Dat zou fantastisch geweest zijn met het oog op de Sprint van morgen. We streven ernaar morgen vanaf de negende positie wat plekken te stijgen. Ik weet zeker dat ons dat gaat lukken. Over het algemeen was het voor ons een succesvolle vrijdag. Daarom heb ik er vertrouwen in dat de kwalificatie voor de Sprint en de race op zondagmiddag leuk worden en dat we flink wat punten gaan binnenhalen."

 

Alan Permane, Sporting Director:

 

"We kunnen tamelijk tevreden zijn met de prestaties die we tijdens de kwalificatie geleverd hebben. Esteban finishte daarin als zesde en Fernando als negende. Als ik kijk naar de voortgang die we tijdens de sessie geboekt hebben, was de zesde of de zevende plaats het best mogelijke resultaat, als alles meegezeten had. Maar ja, dit soort dingen gebeuren soms. Esteban reed vandaag uitstekend en werd met de ronde beter, sessie na sessie. Dit gaf hem veel vertrouwen tot aan zijn laatste ronde in Q3. Fernando had wat minder geluk, omdat zijn onderstel helaas wat schade opliep tijdens zijn eerste ronde in Q3. Zijn prestatie had daaronder te lijden. Uiteraard kunnen we die schade voorafgaand aan de Sprint van morgen herstellen. We zijn tevreden over hoe de auto het vandaag gedaan heeft en we staan er goed voor willen we met beide auto's in de punten rijden tijdens de kwalificatie voor de Sprint van morgen en de race van zondag."