10 juli 2022

BWT Alpine F1 Team sloot de Grand Prix van Oostenrijk vandaag af met twee coureurs in de punten. Esteban Ocon vierde zijn honderdste race in stijl met een vijfde plaats. Fernando Alonso kwam formidabel terug vanaf de laatste plaats en reed in de punten.

 

In het constructeurskampioenschap blijft het team met 81 punten, evenveel als McLaren, op de vijfde plaats staan.

 

Estebans comfortabele vijfde plaats, na als zesde van start te zijn gegaan, is via een twee-stopstrategie zijn beste resultaat van dit seizoen van het FIA Formule 1 wereldkampioenschap (2022).

 

Na de vervanging van een aantal onderdelen van de auto na de problemen aan de start van gisteren, baande Fernando zich een weg naar voren om uiteindelijk als tiende te finishen. Het is de tweede keer dit seizoen dat Fernando helemaal achteraan startte en uiteindelijk in de punten reed. Dit lukte hem eerder dit jaar ook in Spanje.

 

De race van Esteban verliep grotendeels probleemloos, dankzij het feit dat Sergio Perez en Carlos Sainz zich terugtrokken. Hierdoor klom hij van de zesde naar de vijfde plaats. Esteban ging op Mediums van start en ging in ronde 16 en 44 de pits in, waarna hij de race uitreed op Hards.

 

Fernando ging op Hards van start en verving deze in ronde 27. In ronde 57 ging hij uit voorzorg over op Mediums toen de Virtual Safety Car op de baan reed, een ronde nadat hij wat voelde trillen in de auto.

 

De volgende race (de Grand Prix van Frankrijk op het circuit Paul Ricard) wordt over twee weken gereden en is voor het team een thuiswedstrijd.

 

Esteban Ocon, gestart op P6, gefinisht op P5:

 

"Wat een dag, wat een weekend! Ik denk dat we vandaag echt optimaal gepresteerd hebben op het moment waarop het er echt toe deed. Het was een geweldige manier om mijn honderdste Grand Prix in de Formule 1 af te sluiten. Er werd vandaag fanatiek gestreden, maar uiteindelijk was George [Russell] te snel en was de vijfde plaats het hoogst haalbare. We nemen een aantal welverdiende punten mee naar huis en stijgen naar de achtste plaats in het klassement. In het constructeurskampioenschap staan we nu gelijk met McLaren. Als team gaan we nu de goede kant op en zitten we in een flow richting Paul Ricard, een van de thuishavens van het team, en dus ook van mij. Het moet een geweldig weekend worden en ik kan niet wachten over twee weken onze thuisfans weer te begroeten."

 

Fernando Alonso, gestart op P19, gefinisht op P10:

 

"Eén punt is beter dan niets als je ziet dat ik vandaag helemaal achteraan startte. Ik denk dat ik een van mijn beste races van het seizoen heb gereden, op die op Silverstone vorige week na. Ik denk dat ik meedeed om de zesde of de zevende plaats, maar toen voelde ik wat vreemde trillingen aan de banden die ik na mijn tweede pitsstop tijdens de Virtual Safety Car had gekregen. Omdat deze nog op de baan reed, besloten we opnieuw te stoppen voor een nieuwe set banden. Helaas verloren we wat punten met deze extra pitsstop en moesten we de laatste rondes nog alles uit de kast halen. Uiteindelijk lukte het ons als tiende te eindigen. Uiteindelijk heb ik aan dat ene punt toch een zuur gevoel overgehouden, maar we kunnen over het algemeen toch heel tevreden zijn met onze teamprestatie dit weekend."  

 

Otmar Szafnauer, Teamleider:

 

"Ten eerste wil ik Esteban feliciteren met zijn honderdste Grand Prix in de Formule 1 en met de tien punten die hij met zijn vijfde plaats heeft behaald. Die heeft hij dubbel en dwars verdiend na een prima race en een uitstekende uitvoering van de twee-stopstrategie. Dit goede resultaat en zijn inspanningen tijdens de Sprint geven aan dat het team het momentum wist vast te houden na een aantal goede verbeteringen te hebben aangebracht tijdens recente evenementen. Fernando heeft ook uitstekend gereden na de teleurstelling van gisteren. Hij slaagde erin helemaal van achteruit in de punten te rijden. We kregen dit weekend te maken met een aantal betrouwbaarheidsproblemen. Daarom verlaten we Oostenrijk niet helemaal met een tevreden gevoel. We moeten dit soort problemen verhelpen, zodat we een probleemloze tweede helft van het seizoen kunnen rijden. Het is duidelijk dat onze auto snel is, maar we moeten er ook voor zorgen dat de uitvoering van het team optimaal is. Alleen op die manier kunnen beide auto's nog meer punten binnenhalen."