23 juli 2022

Het

BWT Alpine F1 Team stelt zich voor zijn thuisrace - de Franse Grand Prix - op met Fernando Alonso op de zevende en Esteban Ocon op de tiende plek op het Circuit Paul Ricard, na een bijzonder gelijkopgaande kwalificatie onder de zon op Circuit Paul Ricard.

 

Fernando bereikte voor de vijfde keer op rij en voor de negende keer dit seizoen Q3 na een sterke prestatie op de zaterdag. Esteban kwalificeerde zich als twaalfde - hij miste op slechts 0,212 seconden een plek in Q3 - maar start morgen twee posities hoger als gevolg van gridstraffen voor Carlos Sainz en Kevin Magnussen.

 

Beide coureurs hadden in Q1 te maken met lastige omstandigheden, waarbij de wind tussen de twee runs van richting veranderde. Fernando kwalificeerde zich als zevende met een tijd van 1 minuut en 32,819 seconden, terwijl Esteban's tijd van 1 minuut en 33,346 seconden goed was voor de twaalfde plaats.

 

In Q2 reden beide coureurs op nieuwe softs. Fernando eindigde in zijn eerste run in de top tien, terwijl Esteban op het nippertje buiten de top tien viel. Esteban zette een aanzienlijk betere tweede run neer - met bijna 0,7 seconden - en streed mee om zich voor Q3 te plaatsen. Omdat andere coureurs ook beter presteerden, miste Esteban de top tien op slechts twee tienden.

 

Voor Q3 gebruikte Fernando twee sets softs bij zijn tweede tijd van 1 minuut en 32,552 seconden. Dit bleek voldoende om de vierde plek op de startgrid op te eisen.

 

Esteban Ocon, P12, 1:33.048: "Het was geen geweldige dag voor ons vandaag en we vonden niet helemaal de juiste flow met de bolide. Er zijn een aantal aspecten waar we ons op moeten richten voor de race van morgen, dus daar gaan we vanavond goed naar kijken. Vanwege een paar straffen starten we wel als tiende en ik zal mijn uiterste best doen om meer punten binnen te slepen. Het thuispubliek kan ik daarbij gebruiken als extra motivatie! Het is altijd speciaal om in mijn thuisland te racen en ik ga mijn uiterste best doen, zoals altijd."

 

Fernando Alonso, P7, 1:32.552: "Het was een uitdagend weekend tot nu toe, maar de zevende plek is een mooie positie voor ons om morgen te starten. Tijdens de training waren we niet helemaal tevreden over de balans van de wagen. Daarom hebben we het hele weekend hard gewerkt om dat te verbeteren. Gisteren kwamen we bij de lange runs vrij sterk voor de dag, dus laten we zien of we morgen wat winst kunnen boeken. De bandenstrategie zal een grote rol spelen, want deze raken oververhit en worden korrelig. De hitte zal dus een echte uitdaging zijn. Het tijdverlies in de pitlane hier behoort tot de hoogste in het kampioenschap, dus een strategie met slechts één stop zou ideaal zijn morgen. Of dat überhaupt mogelijk is, zullen we moeten afwachten. De sfeer was geweldig. De liefde van de thuisfans was echt voelbaar op de baan."

 

Otmar Szafnauer, Team Principal: "Het kwalificatieresultaat van vandaag betekent dat we met beide wagens kans maken om punten te scoren in de thuisrace van morgen. Fernando heeft het dit weekend onder moeilijke omstandigheden uitstekend gedaan en morgen start hij als zevende. Hij wil vooral druk uitoefenen op Lando [Norris] en George [Russell]. Esteban was niet helemaal tevreden over de wagenbalans, maar leek desondanks Q3 te halen. Helaas kwam hij net een paar tienden tekort. Al met al staat er morgen toch veel op het spel als de punten worden verdeeld. Ons tempo tijdens de training op vrijdag was veelbelovend. Beide coureurs starten vanaf een goede positie om punten binnen te slepen. Dat is dan ook ons doel morgen. Ik ben ervan overtuigd dat dit met een goede start en een goed uitgevoerde racestrategie met beide bolides haalbaar zal zijn."