24 juli 2022

Het

BWT Alpine F1 Team klimt naar de vierde plek in het  constructeurskampioenschap nadat beide coureurs punten pakten tijdens de thuiswedstrijd op het Circuit Paul Ricard. Fernando Alonso eindigde als zesde en Esteban Ocon kwam als achtste over de streep.

 

 

Esteban's vier punten beteken zijn eerste gescoorde punten in de Formule 1 tijdens een thuisrace bij zijn derde poging. Hij klom hiervoor van de  tiende naar de achtste plaats. Fernando beleefde een sterke zondag - hij pakte voor de zevende keer op rij punten. Hij wiste Lando Norris' in te halen in de eerste ronde en dat bleek doorslaggevend voor zijn zesde plek in de eindklassering. Vandaag vestigde de Spanjaard bovendien een Formule 1-record voor de meeste afgelegde rondes in Grand Prix-wedstrijden met  18.672 ronden.

 

Esteban kreeg een tijdstraf van vijf seconden  na een botsing met Yuki Tsunoda in de eerste ronde. Nadat  hij zijn tijdstraf uitzat tijdens zijn enige pitstop, toonde de Fransman geduld om het verlies goed te maken. Zo slaagde hij erin om punten te scoren , onder meer dankzij een tweede, prachtige inhaalmanoeuvre buitenlangs in bocht 10 , waarbij hij McLaren’s Daniel Ricciardo passeerde.

 

Beide coureurs gingen uitstekend van start van de  zevende en tiende plek op de grid.Fernando sleepte de zesde plaats in de wacht en Esteban kwam als achtste over de streep. Een Safety Car in ronde 18 na de crash Charles Leclerc gaf de meeste coureurs de mogelijkheid om een pitstop te maken. Fernando maakte een eerste pitstop om naar hards te switchen en Esteban volgde al snel. Tijdens zijn stop zat hij zijn tijdstraf uit. Hij kwam achter McLaren’s Ricciardo de pitlane uit, die hij in de zevende ronde in de chicane van bocht 8 had weten in te halen.

 

Vanaf dat punt reed Fernando op zijn gemak de race uit  om als zesde te eindigen. Hij bleef Norris met gemak voor, terwijl Esteban geduld moest betrachten om vervolgens Ricciardo op zeven rondes van het wijze op klinische wijze de achtste plek te ontfutselen met een uitstekende manoeuvre buitenlangs in bocht 10.

 

Het team schroeft het puntentotaal op weg naar de Grand Prix van Hongarije op naar 93 punten in het constructeurskampioenschap - dat is ook de laatste  race voor de zomerstop.

 

Esteban Ocon, gestart vanaf P10, gefinisht op P8: "Het doel voor vandaag was om punten te scoren met beide bolides en daar zijn we uitstekend in geslaagd! Ik ben tevreden over mijn race vandaag. Het was fantastisch om te racen met de thuisfans op de tribune. Onze supporters waren het hele weekend geweldig, dus wij bedanken hen voor al hun steun. Het was een zware race vanwege de hitte en ik heb genoten van de gevechten die op de baan werden geleverd. We staan nu vierde in het constructeurskampioenschap, dus we verlaten ons circuit met een heel positief gevoel. We zijn tot het uiterste gemotiveerd om deze positie vast te houden. Ik hoop ook volgend jaar weer in Frankrijk te racen, want er is niets mooier dan een thuiswedstrijd. Merci aan alle the fans en Allez Alpine!"

 

Fernando Alonso, gestart van P7, gefinisht op P6: "Ik ben blij met onze race van vandaag. We hebben onze strategie goed uitgevoerd en we zijn goed omgegaan met het tempo en de banden. We hebben dit weekend veel moeten sleutelen aan de balans van de wagen , maar we zijn uiteindelijk net achter de top vijf geëindigd. Al met al  was het een zeer solide race met meer punten voor het team. Ik ging goed van start en wist naar de vijfde plek op te klimmen. Toen vielen we terug naar de zesde positie, wat wellicht ook wel onze normale positie in de race is. Dit toont aan dat we met een soepel weekend zoals dit in staat zijn om in de top zes te eindigen. Hopelijk kunnen we dit consistent voortzetten in de tweede seizoenshelft en houden we dit momentum vast."

 

Laurent Rossi, CEO Alpine: "We zijn erg blij met de punten van beiden wagens tijdens deze thuiswedstrijd. We staan nu stevig op de vierde plek in het constructeurskampioenschap en ik moet zeggen dat dat volledig verdiend is. Het was fantastisch om vandaag te racen op het Circuit Paul Ricard in de aanwezigheid van onze enthousiaste thuisfans. We willen hen dan ook hartelijk bedanken voor hun geweldige support gedurende het hele weekend. Op de baan wisten we dat we een geweldige kans hadden om flink wat punten te scoren met beide wagens vandaag. We hadden een goede start nodig en daar slaagden we ook in. De racestrategie werd zowel door het team als de coureurs uitstekend uitgevoerd. Fernando deed het fantastisch om bij de start Lando [Norris] al in te halen. Vanaf dat moment heeft hij zijn race fantastisch uitgereden om maar liefst acht punten binnen te slepen met zijn zesde plek. Esteban had ook een geweldige start, maar kreeg helaas een tijdstraf voor zijn botsing met Yuki [Tsunoda] in de eerste ronde. Hij moest zijn hoofd koel houden om de voorsprong terug te winnen. Zijn geduld en vastberadenheid waren de sleutel om de tweede McLaren van Daniel [Ricciardo] in te halen om de achtste plek veilig te stellen. Ons doel is nu overduidelijk. We moeten alles binnen ons vermogen doen om de vierde plek in het constructeurskampioenschap vast te houden. Dat zal niet gemakkelijk worden, maar we moeten blijven werken aan verdere verbeteringen en alles doen om sterke raceweekenden blijven neerzetten - zoals we bij de thuiswedstrijd dit weekend in Frankrijk hebben gedaan - in de rest van het seizoen."