29 juli 2022

BWT Alpine F1 Team reed vandaag een soepele en probleemloze vrijdagtraining in Boedapest, in Hongarije, ter voorbereiding op de laatste Grand Prix voor de zomerstop.

 

Jarige Job Fernando Alonso eindigde in de top-6 en zijn teamgenoot Esteban Ocon werd dertiende op overigens bekend terrein, het circuit waarop hij een jaar geleden zijn eerste overwinning in de Formule 1 behaalde.

 

Net als vorige week in Frankrijk was het in de Hongaarse hoofdstad heet, met temperaturen boven de 30 graden. Op het asfalt werd het overdag zelfs 50 graden.

 

Beide coureurs reden een feilloos programma, te beginnen met de eerste vrije training die Esteban op Mediums (C3) reed en Fernando op Hards (C2), alvorens over te gaan op Softs (C4). In de tweede sessie reden de coureurs op andere banden dan de eerste. Fernando koos voor Mediums en Esteban voor Hards. Tussen een rit op Softs testten de coureurs hun A522's ter voorbereiding op de uit 70 rondes bestaande race van zondag met veel brandstof.

 

Morgen is er tijdens de kwalificatie, die om 16.00u lokale tijd van start gaat, kans op regen.

 

Esteban Ocon: “Het was geweldig om in Boedapest te rijden. Er kwamen veel mooie herinneringen naar boven! Wat onszelf betreft was het goed om twee oefensessies te rijden. We weten nog niet hoe het weer morgen wordt en het zou zo maar eens kunnen dat vandaag de enige droge dag van het hele weekend is. We hebben veel kennis opgedaan over verschillende zaken. Daarom staan we er voor de rest van het weekend goed voor. Zoals we weten, kan het hier door de regen nog wel eens interessant worden, dus laten we maar eens kijken wat er gaat gebeuren en hoe ver we kunnen komen."

 

Fernando Alonso: Het was vandaag een productieve vrijdag en we hebben verschillende dingen geprobeerd wat betreft de instellingen van de auto. Het weer wordt morgen en zondag onstuimig, dus wie weet wat ons te wachten staat, maar we hebben bruikbare gegevens verzameld en hebben in beide oefensessies goed gereden. De auto voelde goed aan en reed lekker, dus op naar morgen. Ik moet zeggen dat het heel leuk was om op mijn verjaardag door Boedapest te rijden!"

 

Pat Fry, Chief Technical Officer: "Vandaag was het bijzonder lastig, omdat we niet veel grip op het asfalt hadden. Dat maakte het voor de coureurs niet makkelijk. Andere teams hadden daar ook last van, maar het circuit wordt beter naarmate er meer op gereden wordt. We blijven op het weer letten, want de omstandigheden lijken aanzienlijk te veranderen. Er is morgen veel kans op regen, waarschijnlijk ook tijdens de kwalificatie. Gelukkig hebben we dit jaar al laten zien dat we goed uit de voeten kunnen in de regen. We richten ons nu op zondag. Het is dan vast wat koeler dan vandaag. Zoals gewoonlijk moeten we veel analyseren om optimaal voorbereid aan de start van de kwalificatie en de race te verschijnen en ik moet zeggen dat we er op dit moment goed voorstaan."