31 juli 2022

BWT Alpine F1 Team gaat op de vierde plaats de zomerstop van het constructeurskampioenschap van de Formule 1 in, na zes punten te hebben gehaald in de Grand Prix van Hongarije, waarin Fernando Alonso als achtste en Esteban Ocon als negende finishte op de Hungaroring.

 

Het was een zwaarbevochten resultaat op de 70 rondes van Boedapest. Beide coureurs stopten één keer en gingen van Mediums over op Hards. Na een late Virtual Safety Car moest Esteban in de laatste ronde nog alles geven om Sebastian Vettel achter zich te houden. Uiteindelijk lukte dat en kwam hij 0,1 seconden eerder over de eindstreep.

 

Beide coureurs begonnen op Mediumbanden en verloren een paar plekken bij de start. In ronde 12 lag Esteban achtste en Fernando negende. Fernando ging in ronde 21 de pits in en ging over op Hards. Esteban deed twee rondes daarna hetzelfde.

 

Vanaf dat moment moesten we afwachten of die ene stop voldoende was tot aan de eindstreep. Fernando reed heel sterk en haalde Esteban in de eerste bocht van ronde 41 in. Beide coureurs konden hun tweede stints goed aan en eindigden aan het eind van de race als achtste en als negende.

 

Esteban Ocon, gestart vanaf P5, gefinisht op P9: "We zijn blij dat het beide auto's vandaag gelukt is in de punten te rijden. Dat is altijd positief zo vlak voor de zomerstop. Ik heb het gevoel dat we het nog beter hadden kunnen doen tijdens de race en we gaan nu met het team bespreken wat we kunnen verbeteren. Het was vandaag een uitdaging om slechts één stop te maken, maar het is ons gelukt punten binnen te halen en ik moest tot het eind mijn best doen om Seb [Vettel] achter me te houden. We staan nu vierde in het constructeurskampioenschap en we gaan er over een paar weken weer volop tegenaan. Ik ben trots op hoe we onze prestaties de afgelopen maanden verbeterd hebben en we gaan er alles aan doen dat voort te zetten na de welverdiende zomerstop."

 

Fernando Alonso, gestart vanaf P6, gefinisht op P8: “Het was vandaag zwaar en we zijn blij dat we dubbele punten gehaald hebben. We hebben veel auto's ontweken in een drukke eerste bocht, maar verloren daarbij wel een paar posities. Daarna hebben we ons voornamelijk gefocust op onze snelheid en wilden we in onze enige stop overgaan op Hard-banden. We konden voor de race niet kiezen uit twee Medium-banden. In plaats daarvan hebben we een optimale bandenkeuze gemaakt voor de kwalificatie van zaterdag. Onze snelheid gisteren gaf ons een goed gevoel voor vandaag en we verwachtten zelfs een beter resultaat. Alles bij elkaar gaan we met een voorsprong op McLaren de zomer in, dus dat is een uitstekend teamresultaat. We moeten dus lekker doorgaan met het scoren van punten zoals we vandaag gedaan hebben en hopelijk kunnen we op dit niveau blijven meedoen voor de vierde plaats in het constructeurskampioenschap."

 

Otmar Szafnauer, Teamleider: "Na zes punten te hebben gehaald in de Grand Prix van Hongarije, gaat het team op de vierde plaats in het constructeurskampioenschap de zomerstop in. Dat is al een geweldige prestatie en geeft ons een uitstekende uitgangspositie voor de rest van het jaar, dat we volgende maand voortzetten in België. Het was vandaag een lastige race voor ons en we hebben verschillende strategieën toegepast. Beide auto's kozen voor één stop. Dat betekende dat we voorzichtig moesten zijn op beide stints op de Mediums en de Hards, wilden we voldoende power overhouden tot aan de eindstreep. Gelukkig wisten we de anderen die kozen voor twee stops en die met nieuwere banden de aanval op ons inzetten, achter ons te houden. Zoals altijd zullen we onze race evalueren om te bepalen wat we de volgende keer beter kunnen doen. We kijken ernaar uit de strijd om het kampioenschap voor te zetten zodra we het seizoen eind augustus hervatten. Ons team verdient even rust na een druk seizoen tot dusver en we gaan ons opladen voor de rest van het seizoen."