5 maart 2023

Het

BWT Alpine F1 Team sleepte twee punten in wacht tijdens de Grand Prix van Bahrein. Pierre Gasly klom bij zijn debuut van de laatste naar de negende plaats op om de eerste punten voor het team in het FIA Formule 1-wereldkampioenschap van 2023 binnen te slepen. Esteban Ocon beleefde een ongelukkige middag in Sakhir toen hij op 16 rondes van het einde van de race van 57 rondes moest opgeven.

 


De race van Esteban was al vanaf het begin een stuk uitdagender: hij kreeg een tijdstraf van vijf seconden voor een startovertreding. In bocht 2 van de openingsronde veroorzaakte een lichte botsing met Lando Norris schade aan zijn linkervoorvleugel, waardoor Esteban in de eerste 15 rondes tweemaal de pits in moest.

 

 

Er volgde een tweede straf voor een operationele fout tijdens het uitzitten van zijn eerste straf. Een derde straf voor te hard rijden in de pitsstraat maakte de frustrerende avond voor het team en voor Esteban compleet.

 

 

Vanaf de twintigste plaats ging Pierre uitstekend van start en schoof al snel een paar plaatsen op. Als eerste maakte hij in ronde 9 een pitstop voor nieuwe hards, terwijl hij zijn zinnen zette op de top tien. Een tweede pitstop voor hards in ronde 25

 

 

betekende dat hij Yuki Tsunoda kon passeren en Alex Albon onder druk kon zetten voor de laatste positie die punten oplevert. Een VSC in ronde 40 voor de gestrande Ferrari van Charles Leclerc gaf Pierre de kans om de pits in te rijden voor softs om de race uit te rijden.

 

 

Nadat hij Albon de negende plek afsnoepte en daarbij de snelste ronde neerzette, maakte Pierre volop jacht op Valtteri Bottas voor de achtste plaats. Bij de geblokte vlag kwam hij slechts 1,1 seconde tekort na een achterstand van maar liefst 17 seconden..

 

 

Esteban Ocon - gestart vanaf P9, DNF: "Vandaag was niet onze dag. Helaas hebben we te veel operationele fouten gemaakt en daar kregen we de rekening voor gepresenteerd. We moeten alle details analyseren en daar snel lering uit trekken. We incasseren dit als team en richten onze blik nu naar voren op de volgende race. Daar komen we ongetwijfeld weer sterker voor de dag. Positief is dat ons racetempo en onze prestaties goed waren. We hadden duidelijk de snelheid om met beide wagens punten te halen. Ik kijk al uit naar de race in Jeddah. We gaan daar vastberaden heen om sterker terug te komen van deze terugslag."

 


Pierre Gasly - gestart vanaf P20, gefinisht op P9 "Ik ben erg content over de race van vandaag. Dit was een geweldige manier om mijn debuut bij Alpine wat extra glans te geven. Na de kwalificatie van gisteren waren we allemaal teleurgesteld, want dat was duidelijk niet wat we voor ogen hadden. Het was een enorme uitdaging om vandaag punten te pakken, maar we hadden vertrouwen in de prestaties van onze bolide. We wisten dat we met een goede strategie een kans hadden om punten te scoren. We moeten hard blijven werken. We hebben een goede basis en het is belangrijk dat we daar nu op voortbouwen. We hebben nog lang niet alles laten zien. Het was jammer wat er met Esteban gebeurde. We zullen dit collectief nabespreken om ervoor te zorgen dat we in een betere positie komen om met beide bolides punten te halen."

 


Otmar Szafnauer, Team Principal: "Hoewel we tevreden kunnen zijn dat we punten hebben overgehouden aan de race van vandaag. We verlaten Bahrein echter ook in de wetenschap dat er nog veel werk aan de winkel is. Voor Esteban en vanuit operationeel oogpunt moeten we er voor zorgen dat er geen herhaling komt van wat er vandaag gebeurd is. We hebben vandaag laten zien dat we het tempo hebben om met beide bolides punten te halen. Dat moet dan ook ons doel zijn. Pierre heeft een fantastische prestatie geleverd door een zeer teleurstellende zaterdag achter zich te laten. Hij kwam vanuit de achterkant van de grid sterk terug om in de punten te eindigen. Het waren twee drukke en intense weken voor het team in Bahrein. We kijken ernaar uit om terug te keren naar Viry en Enstone, waar we als team alles zullen nabespreken. Dan gaan we op weg naar het circuit in Jeddah, waar we mikken op een veel betere prestatie."