19 maart 2023

Het

BWT Alpine F1 Team reed tijdens de eerste twee races van het FIA Wereldkampioenschap Formule 1 van 2023 met beide auto's in de punten. Esteban Ocon finishte zondag als achtste en Pierre Gasly als negende in de Grand Prix van Saoedi-Arabië, gereden op het Jeddah Corniche Circuit.

 

 

De vier punten die Esteban in de wacht sleepte waren zijn eerste dit seizoen. Pierre wist de negende plek die hij bij zijn debuut voor het team twee weken geleden in Bahrein behaalde, te prolongeren. Het was een avond waarop weinig gebeurde. Beide coureurs gedurende 50 rondes een strategie op basis van één pitstop. Ze begonnen op mediums en gingen over op hards. Pierre beleefde een hachelijk moment in de eerste ronde toen hij door de McLaren van Oscar Piastri werd aangetikt bij het uitrijden van de tweede bocht. Gelukkig kwam zijn A523 er ongeschonden uit.

 

 

Pierre ging in ronde 14 als eerste de pits in om over te gaan op hards. Esteban deed dat twee rondes later. Vanwege een Safety Car die in ronde 17 het circuit opkwam omdat Lance Stroll zich moest terugtrekken, werden beide auto's ingehaald door Yuki Tsunoda die op dat punt in de race de pits inging. Toen de race werd hervat, reed Esteban de Alpha Tauri voorbij in ronde 24. Pierre voerde een mooie inhaalmanoeuvre uit in bocht 1.

 

 

Vanaf dat moment reden beide coureurs de race degelijk uit en haalden ze zes welverdiende punten binnen.

 

 

Esteban Ocon - Gestart op P6, gefinisht op P8:“Over het geheel bekeken, denk ik dat we als team best een goede race gereden hebben. Het eindresultaat past bij mijn prestatie in de race en meer dan de achtste plaats zat er vandaag niet in. Dat beide auto's in de punten reden is zeker positief, zeker gezien ons resultaat in Bahrein. Maar we mogen nog niet helemaal tevreden zijn met waar we nu staan. Onze auto kan veel bereiken en we blijven hem ontwikkelen om onze concurrenten het vuur nader aan de schenen te leggen. We blijven er alles aan doen te kunnen strijden om de plekken vooraan. We gaan dit weekend nog evalueren en richten ons daarna gauw op Australië, waar we gaan voor een nog beter resultaat."

 

 

Pierre Gasly - Gestart op P9, gefinisht op P9:“Ik ben trots op het feit dat ik in mijn eerste twee races voor het team punten behaald heb. Ik denk dat de achtste en negende plaats vandaag het hoogst haalbare waren. We maken stappen in de goede richting. We leren elke keer dat we in de auto stappen en moeten blijven voortbouwen op deze kennis om onze algehele prestaties te verbeteren. Zelf kan ik me natuurlijk ook nog ontwikkelen. Zo kan ik nog meer halen uit de kwalificatie, voor een betere uitgangspositie in de race. Ik kijk uit naar de evaluatie met het team. Ik wil blijven leren om in Australië te kunnen knallen."

 


Otmar Szafnauer, team principal: "In de race van vandaag kwam er veel aan het licht: dingen waarvan we weten dat ze goed gaan en andere dingen die we moeten verbeteren. Er zat vandaag niet meer in dan de achtste plek voor Esteban en de negende voor Pierre. We doen het echter wel stapje voor stapje beter en komen steeds dichter bij ons doel. Het is duidelijk dat we nog niet zijn waar we willen zijn. Er is nog veel te doen willen we beter aan de start verschijnen. We krijgen de teams die vorig jaar voor ons eindigden in het vizier. Er is ons alles aan gelegen dichterbij te komen en dat gat te dichten. Als team kijken we terug op een weekend waarin veel dingen goed gingen, maar waarin we ook aanleiding zien bepaalde details te verbeteren. Aan de hand van ons ontwikkelingsplan gaan we nog veel verbeteringen aanbrengen en we kijken ernaar uit over twee weken in Australië alles wat we geleerd hebben te laten zien en weer een goed teamresultaat te behalen."