Alpine - Geboren uit de visie van één man

GEBOREN UIT DE VISIE VAN ÉÉN MAN

"Ik had volop plezier toen ik in mijn Renault 4 CV door de Alpen scheurde. Daarom besloot ik mijn toekomstige auto's "Alpine" te noemen. Mijn klanten moesten hetzelfde plezier ervaren achter het stuur van de auto die ik wilde bouwen."

 

Jean Rédélé, oprichter van Alpine 

GESCHIEDENIS

Jean Rédélé, de man achter de legende

Alpine - Jean Rédélé

In 1955 richtte de fanatieke autosportfan Jean Rédélé Alpine op

Hij bedacht een auto met een innovatief ontwerp, voorzien van eenvoudige maar competitieve mechanica, onder een zeer lichte en aantrekkelijke carrosserie van polyester. Voor die tijd was het visionair werk met composietmaterialen. 

 

Het gebruik van een groot aantal standaardonderdelen stelde hem in staat een krachtig voertuig met redelijke onderhoudskosten te ontwikkelen.

Alpine - Jean Rédélé

Alpine ging van start met lancering van de originele A110 in 1962. Het duurde slechts tot het begin van de jaren '70 voordat onze Alpines zich bij de elite van de rallyrace voegden. Ze pakten maar liefst twee keer alle podiumplaatsen in de beroemde Rally van Monte-Carlo. 

 

In 1973 won Alpine als eerste constructeur het wereldkampioenschap rally. Dit legende van Alpine was geboren!

AWARDS

De pijlvormige A op weg naar de overwinning

 

 

Dankzij de passie en de geniale geest van Jean Rédélé werden zijn auto's een symbool van kwaliteit en innovatie. De auto's staan bekend om hun duurzaamheid en betrouwbaarheid en zijn zeer geliefd onder coureurs en autosportfans vanwege hun ongeëvenaarde prestaties. 


De racewagens van Alpine worden beschouwd als uitmuntende modellen en  zijn bijzonder gevraagd door verzamelaars en liefhebbers van mechanica. Ze zijn nog steeds een benchmark in de wereld van de autosport en winnen op de meest veeleisende circuits.

Alpine - Endurance

ENDURANCE

1964 en 1966

Alpine behaalde overwinningen tijdens de 24 uur van Le Mans.

 

1974

Alpine won het Europees kampioenschap rally

 

1978

Alpine won de 24 uur van Le Mans voor de 3e keer

 

2016 en 2019

Alpine won de 24 uur van Le Mans in de LMP2-klasse

 

2021

Alpine behaalt de 3e plek in de 24 uur van Le Mans in de Hypercar-categorie

Alpine - Rally

RALLY

1971

Alpine won het Internationaal Kampioenschap voor Constructeurs

 

 

1973

Alpine won het Wereldkampioenschap rally 

 

 

1971 en 1973

Alpine won de rally van Monte Carlo

 

 

1977

Alpine wordt Europees kampioen Rallycross

Alpine - Formule 1

FORMULE 1

2021

Esteban Ocon won de Grand Prix van Hongarije

 

 

2021

3e plek in de Grand Prix van Jeddah

 

 

2022

Het Alpine F1 Team eindigt als 4 in het constructeurskampioenschap

ONZE ICONEN

DEZE ALPINES HEBBEN GESCHIEDENIS GESCHREVEN

De auto's ontworpen door coureur Jean Rédélé hebben racen in het bloed.  Sinds 1955 baren ze met hun opvallende stijl opzien op circuits over de hele wereld.. Laten we eens terugkijken naar de modellen die geschiedenis hebben geschreven.

 Alpine A106
1955: Alpine A106
Alpine A108
1960: Alpine A108
Alpine 110
1962: Alpine A110
Alpine A310
1971: Alpine A310
Alpine GTA
1984: Alpine GTA
Alpine 610
1991: Alpine A610

UITDAGING

SINDS 2013 TERUG AAN DE TOP

Na een afwezigheid van 35 jaar keerde Alpine in 2013 terug op het circuit. In 2017 kwam de langverwachte Alpine Vision Show Car beschikbaar bij dealers! Zou de nieuwe Alpine na zoveel jaar afwezigheid zijn zegetocht kunnen hervatten?

De uitdaging werd met verve doorstaan door het nieuwe team aan het roer. De A450 behaalde de Europese titel in 2013 en 2014 en maakte de reputatie van het merk direct waar. Dit betekende de terugkeer van Franse performance!

In 2021 schakelde het Alpine-motorsportprogramma een tandje bij met de toetreding van het Alpine F1 Team in de Formule 1. Deze toetreding tot de Formule 1 was een sportieve bekroning voor de bolides met het stijlvolle A-logo, die altijd hun waarde hebben bewezen op circuits over de hele wereld.

Om nog maar te zwijgen van hun toetreding tot de hoogste categorie (Hypercar) van het FIA WEC, onder de naam 'Alpine Elf Endurance Team'. Dit was mede te danken aan de vasthoudendheid van Philippe Sinault, de manager van het Franse team!

Alpine A110

VISIE

OP WEG NAAR EEN DUURZAME TOEKOMST

Alpine - een nieuwe generatie

Alpine heeft zijn langetermijnplannen onthuld om het merk  voor altijd aan de top van de innovatie te brengen. De activiteiten van Alpine Cars en Alpine Racing zijn gegroepeerd onder de entiteit Alpine en vormen de basis voor een  " nieuwe generatie " . Een 100% elektrisch automerk   voor veeleisende en gepassioneerde  klanten. 

Alpine - een nieuwe generatie

Onze nieuwe Alpine Alpenglow is de belichaming van deze nieuwe visie. De Alpenglow werd in 2022 tijdens de Paris Motor Show gepresenteerd. Een conceptcar op waterstof met een futuristische styling. De even revolutionaire als milieuvriendelijke Alpenglow is een inspiratiebron geworden voor onze toekomstige ontwerpen.

 

Een innovatieve en duurzame auto die klaar is om wereldwijd een nieuwe generatie Alpine-rijders voor zich te winnen! 

A290 Beta - conceptcar - Alpine

A290_β: De eerste auto in het nieuwe tijdperk van Alpine

Met andere woorden betekent de A290_β een nieuw hoofdstuk in de boeiende geschiedenis van Alpine. Het merk bouwt voor op zijn historie en nalatenschap in de autosport en waagt zich aan nieuwe segmenten met een veelzijdige sportauto.

Mis geen enkel nieuwtje over onze A290_B

KIJK OOK EENS NAAR